Dziedzinę funkcji
cuksik: y=(x2+2)
19 sty 20:42
Basia:
zastanów się jakie liczby możesz wstawiać za x
ich zbiór to dziedzina funkcji
19 sty 20:46
cuksik: czy to znaczy że np
dla x=1 y=(12+2)=3
dla x=0 y=(02+2)=2
odp D=R
czy raczej sie myle przyjme każdą rad i krytykę gdyż jestm kompletnie zielony
19 sty 21:18
Kaja: x
2+2=0
nie da się tego wykonać, prawda?

dlatego D=R
19 sty 21:26
cuksik: wiec dobrze czy źle ?
19 sty 22:03
Basia:
dobrze; każdą liczbę możesz podstawić za x i dlatego D=R
| | x−2 | |
a dla f(x) = |
| już nie każdą, bo mianownik nie może = 0 |
| | x−3 | |
czyli x−3≠0 czyli x≠3 czyli D = R\{3}
a dla g(x) =
√x−2 pod pierwiastkiem musi być liczba nieujemna
czyli x−2≥0 czyli x≥2 czyli D=<2,+
∞)
generalnie dziedziną każdej funkcji postaci
f(x) = a
nx
n+a
n−1x
n−1+...+a
1x+a
0
jest zbiór R
19 sty 22:38