planimetria ...
roman: bok rombu ma długość 6√2 , a kąt ostry ma miarę 45 stopni . iloczyn długosci przekatnych tego
rombu jest rowny >?
moze mi ktos to rozpisac krok po kroku ....
dziękuję i pozdrawiam
19 sty 18:47
Eta:
a, dł. boku rombu
e,f, −−− dł. przekatnych rombu
α −−− miara kąta ostrego rombu
P= a
2*sinα =......
e*f= 2P=.......
19 sty 19:14
math:

(bok) a=6
√2
α=45
o
weżmy h
a i trójkąt ABC dzielącą bok BC na dwie równe częsci
Drugi kąt rombu γ=135
o
P=
ah2
w której jestes klasie?
bo teraz bd cos z liceum

powiedzmy, że h dzieli a na dwie równe części

sinα=
ha
sin45=
√22
h=
√a bo a=
√22, a a=2. więc h=
√2
√6√2=
√64√2
P= ah
P=6
√2*
√64√2= 6
√6= 6
√12√2
iloczyn przekątnych bd dwa razy większy.
Powodzenia
MATH XD
19 sty 19:15
roman: 72√2 >?
19 sty 19:22
Eta:
@
roman wyznaczałeś takim sposobem jaki Ci podałam ?
i jest ok
19 sty 19:34
roman: nie nie ja liczyłem swoim sposobem ale wyszło mi 70 . a nie 72
√2 pomyliłem sie
nie wiem jak mam te
p=a
2 * sin to mam zrobic to tak >?
| | √2 | |
p = 6√2 * 45 stopni czyli dla sin to bedzie |
|
|
| | 2 | |
czyli
| | √2 | |
P= 6√2 * |
| = 722 = 36 dobrze >?
|
| | 2 | |
no i dalej nie wiem,,,, prosze pomoz mi ....
19 sty 19:49
roman: no ja jestem w 3 LO ale wracajac do tematu to jak mamy funkcje trygonometryczne w tym
przypadku
| h | | √2 | |
| = |
| = no i to mznozymy na krzyz ... wychodzi =
|
| a | | 2 | |
2h=
√2a no i dziele przez to co stoi przy ,, h '' / :2
| | √2a | |
h= |
| natomiast to znow mnoze przez dwa / *2
|
| | 2 | |
h=
√2a
A Ty masz h=
√2
nie wiem mam bład w obliczeniach >? chce ta sprawe dokonczyc .... prosze zrozumcie mnie ....
19 sty 22:02
roman: a i jeszcze jedno
Eta mozesz mi powiedziec dlaczego zapisałes √6√2= √64√2 hmmm to po znaku = to
jest obw tego rombu >? a to pierwsze to nie wiem ...
19 sty 22:06
Eta:
To zadanie, błędnie rozwiązał Ci
math ........
Ja podałam Ci takie rozwiązanie:
Mamy dwa wzory na pole rombu:
P= a
2*sinα i P=
12*e*f => e*f= 2P
| | √2 | |
P= (6√2)2*sin45o = 36*2* |
| = 36√2
|
| | 2 | |
to: e*f= 2*36
√2=
72√2
19 sty 22:15
roman: aha bo Ty przekształciłeś ten wzór wielkie dzieki juz teraz to rozumiem ....
pozdrawiam Cie
19 sty 22:24
Eta:
19 sty 22:25
mikołaj: e*f = 2*36
√2 = 72
√2 chodzi mi dlaczego jest dwa razy 36
√2
20 sty 15:39