prawdopodobieństwo
no bądźcie ludzie ;p: Oblicz prawdopodobieństwo sumy zdarzeń A,B ⊂ Ω,jeśli:
bardzo proszę o wytłumaczenie, bo nie czaję tego
19 sty 14:49
Eta:
podstaw dane do wzoru:
P(A U B)= P(A) +P(B)− P(A∩B)
19 sty 14:53
no bądźcie ludzie ;p: i to wszystko

a jeśli będę mieć prawdopodobieństwo iloczynu
19 sty 14:55
Eta:
Napisz treść zadania, bo nie wiem o co pytasz?
19 sty 14:57
no bądźcie ludzie ;p: no mam oblicz prawdopodobieństwo iloczynu zdarzeń A,B ⊂ Ω,jeśli
19 sty 14:59
Eta:
z tego samego wzoru

po jego przekształceniu
P(A∩B)= P(A) +P(B) − P(A U B)
19 sty 15:02
no bądźcie ludzie ;p: yhym

mam jeszcze 2,mogę Ci je napisać
19 sty 15:03
no bądźcie ludzie ;p: Czy zdarzenia A,B⊂ Ω mogą się wykluczać
19 sty 15:19
Eta:
jeżeli zdarzenia A i B się wykluczają to nie mają części wspólnej
czyli P(A ∩ B)=0
zatem:
| | 4 | | 1 | |
P(A U B) = P(A) + P(B) = |
| + |
| >1 −−− sprzeczność
|
| | 5 | | 4 | |
czyli zdarzenia A i B nie mogą się wykluczać
19 sty 16:04