Matma
Adam ...: Oblicz największą wartość funkcji f(x) = 12 x2 + 2x + 1 w przedziale <−1,2>
19 sty 11:16
Ja: przy x2 stoi liczba dodatnia więc parabola jest skierowana ramionami w górę. największe
wartości będą na końcach przedziałów, liczysz je i sprzwdzasz która jest większa.
19 sty 11:20
Roszpunka: Jeśli masz funkcje malejąca to sprawdzaj też czy wierzchołek należy do tego przedziału, jeśli
tak oblicz dla wierzchołka.
19 sty 12:13
Inesska: f(x) = 12x2 + 2x + 1
a=12
b=2
c=1
p= −b2a
p=−22xu{1{2}} =−1
−1∊ <−1,2>
Δ = b2−4ac
Δ=(−2)−o,5x1
Δ=(−2)−0,5
Δ=2,5
q=−Δ4a
q=−1,25
f=(−1)=12x(−1)potega2+2x+1=3,5
f=(2)=12x(2)potega2+2x2+1=8
19 sty 17:17
Inesska: mam nadzieję że isę zoriętujesz .. . ciężko pisać jak trzeba jeszcze patrzeć na przykłady tych
pierwiastkó itp

tam gdzie jest
x=razy
a czasem
x=x
19 sty 17:18
M4ciek: Inesska
Kliknij po więcej przykładów
19 sty 17:26
bart: q i f(−1) powinno wyjsc takie samo
19 sty 17:41