ccc
aaa: Znaleźć przedstawienie parametryczne i ogólne płaszczyzny zawierającej punkt A(1,1,2) i
równoległej do wektora u=[1,−1,2] oraz prostej x=1+2t, y=−4+t, z=−t
19 sty 18:43
AS:
Równanie ogólne płaszczyzny: A*x + B*y + C*z + 1 = 0
Warunek równoległości do wektora w = [a,b,c]: A*a + B*b + C*c = 0
A + B + 2*C + 1 = 0 dla podanego punktu:
A − B + 2*C = 0 warunek równoległości do wektora
2*A + B − C = 0 warunek równoległości do prostej
Rozwiązując układ równań uzyskujemy: A = 1/10 , B = −1/2 , C = −3/10
Stąd równanie płaszczyzny: x − 5*y − 3*z + 10 = 0
19 sty 19:11
aaa: wielkie dzięki
19 sty 19:13