problem..
TOmek: prosta k zawiera odcinek o koncach A=(4,5) i B=(7,9). Znajdź odległość początku układu
współrzędnych od prostej k.
coś mi wynik nie wychodzi
19 sty 20:31
TOmek:
19 sty 20:36
Godzio:
Wyznacz wzór prostej przechodzącej przez A i B, przedstaw ją w postaci ogólnej, policz ze wzoru
na odległość punktu od prostej szukaną odległość
19 sty 20:42
TOmek: robie , tylko nie wiem gdzie mam błąd...
5=4a+b
9=7a+b
5=4a+b
−9=−7a−b
−−−−−−−−−−−−
−4=−3a
a wynik jest 1/5
19 sty 20:51
Basia:
y = 43x−13 /*3
3y = 4x−1
4x−3y−1=0 to jest równanie ogólne
teraz licz
19 sty 20:54
TOmek: ale ja też zamieniłem tam wyżej..
y=4/3x−1/3
−4/3x+y+1/3=0
i mi wyszedl zły wynik
19 sty 20:55
Basia:
TOmek
w równaniu ogólnym nie mogą występować ułamki
A,B,C ∊ ℂ
19 sty 20:59
TOmek: dziekuje jesteś BOGIEM xD
19 sty 20:59
Basia:
tak naprawdę mogą
błąd jest w mianowniku
√(−43)2++1
A = −43
B= 1
C=13
a tam jest √A2+B2
19 sty 21:09