zad
Kasia: oblicz ∫tg2xdx
∫xlnxdx
∫arccosxdx
∫(5−3x)10dx
19 sty 18:29
Godzio:
| | sin2x | | 1 − cos2x | | 1 | |
∫tg2xdx = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫( |
| − 1)dx = |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
= tgx − x + C
19 sty 18:38
Godzio:
| | x2 | | x2 | | x2 | | 1 | |
∫xlnxdx = ∫( |
| )'lnxdx = |
| * Inx − ∫ |
| * |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | x | |
| | x2 * Inx | | 1 | |
= |
| − |
| ∫x = ... |
| | 2 | | 2 | |
19 sty 18:39
Godzio:
| | x | |
∫arccosxdx = ∫(x)' * arccosxdx = x * arccosx + ∫ |
| dx |
| | √1 − x2 | |
1 − x
2 = t
−2xdx = dt
| | x | | 1 | | dt | | 1 | |
∫ |
| dx = − |
| ∫ |
| = − |
| * 2√t = −√t |
| | √1 − x2 | | 2 | | √t | | 2 | |
∫arccosxdx = x * arccosx −
√1 − x2 + C
19 sty 18:42
Godzio:
∫(5 − 3x)
10dx
5 − 3x = t
−3dx = dt
19 sty 18:43
Kasia: masz jakis dobry sposob jak to widziec kiedy podstawienie kiedy przez czesci?
19 sty 18:54
Kasia: w ogole masz jakis dobry sposob na całki
19 sty 18:54
Godzio:
Trzeba robić dużo żeby nabrać wprawy, nie ma na to sposobu
19 sty 18:58
Kasia: mozesz jakies przyklady dac
19 sty 19:02
Godzio:
∫xexdx
∫xcos2xdx
∫exsinxdx
19 sty 19:03
Trivial:
Ja dam przykład:
Powodzenia.
19 sty 19:04
Kasia: okzaczne od 1
moge to zrobic∫xdx*∫xxdx*∫xex
19 sty 19:06
Kasia: w 2 ma byc ex
19 sty 19:06
Kasia: albo moge przez czesci?
19 sty 19:06
Kasia: ex(x−1)+C?
19 sty 19:08
Godzio: musisz przez części

odp. ok
19 sty 19:14
Kasia: a w 2 tez bym chciala ale nie wiem jaka jest funkcja pierwotnacos2x
19 sty 19:18
Kasia: −sin2x?
19 sty 19:19
Godzio:
| sin2x | | sin2x | |
| bo ( |
| )' = cos2x |
| 2 | | 2 | |
19 sty 19:22
Kasia: o kurde
19 sty 19:25
Kasia: x*sin2x/2−sin2x+c
19 sty 19:28
Kasia: w Tym Triviala nietrzeba zorbic podstawienia czasem?
19 sty 19:36
Godzio:
xsin2x/2 + cos2x/4 z tego co mi się wydaje powinno być
19 sty 19:36
Kasia: x+sin2x/2−∫cos2x
19 sty 19:38
Godzio:
| | sin2x | | sin2x | |
x * |
| − ∫ |
| dx |
| | 2 | | 2 | |
19 sty 19:40
Kasia: aaaaaaa
19 sty 19:48
Kasia: a to trivala to jak sinx=t?
19 sty 19:49
Trivial: Moją to chyba najłatwiej przez podstawienie uniwersalne.
19 sty 21:41