rownanie z parametrem
astral: Oblicz, dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki, gdy :
x2+2(1−logm)x +1−log2m=0
mógłby ktoś wyjaśnić jak to wykonać?
19 sty 19:38
astral: odswiezam
20 sty 08:40
nikka: 1. a ≠ 0 spełniony bo a = 1 ≠ 0 (a to współczynnik liczbowy przed x 2 i gwarantuje
zachowanie równania kwadratowego)
2. Δ > 0 − to gwarantuje istnienie dwóch różnych pierwiastków
Trzeba obliczyć deltę (pamiętając o dodatkowym założeniu m > 0 (z def. logarytmu))
Δ = [2(1−logm)]2 − 4(1−log2m) = ...
Rozwiązać nierówność (po obliczeniu Δ) Δ > 0 z uwzględnieniem warunku m > 0.
20 sty 08:50
astral: dzieki
20 sty 09:48