dero2005:
| | 60*2 | |
|AB|*|CD|2 = 60 cm2 → |CD| = |
| = 1208 = 15 cm
|
| | |AB| | |
|AB| = 2r
πr2 = 16π
r
2 = 16
r = 4 cm
H = 2h
H+h = |CD| = 15
3h = 15 → h = 5
H =10
Objętość większego stożka
V
w =
13*πr
2*H = ?
Objętość mniejszego stożka
V
m =
13*πr
2*h = ?
|DB| − tworząca większego stożka
|DB| =
√H2+r2 = 2
√29
|CB| − tworząca mniejszego stożka
|CB| =
√h2+r2 =
√41
pow bocz stożka większego
S
bw = πrl = π*4*2
√29 = 8π
√29
pow bocz stożka mniejszego
S
bm = πrl = π*4*
√41 = 4π
√41
pow bocz calkowita bryły = 4π(2
√29+
√41)