obliczyc granice
Paweł: obliczyc granice
lim(2−5n2+5n)3n
19 sty 21:23
Basia:
| 2−5n | | −(5n−2) | | 5n−2 | |
| = |
| = (−1)* |
| |
| 2+5n | | 5n+2 | | 5n+2 | |
stąd
| | 5n−2 | |
G = lim[(−1) |
| ]3n |
| | 5n+2 | |
| | 5n−2 | |
zapewne można udowodnić, że granica lim( |
| )3n istnieje i jest równa e do jakiejś |
| | 5n+2 | |
potęgi, ale
nie istnieje granica (−1)
3n
stąd wniosek, że G nie istnieje
19 sty 21:37
Paweł: mi wyszlo e do −15
19 sty 21:48
Basia:
a jakim sposobem ?
19 sty 21:52
Paweł: nie wiem jak sie on nazywa tak mi wyszlo
19 sty 22:08
Paweł: wynik jest poprawny
19 sty 22:14
Basia:
moim zdaniem źle
19 sty 22:18
Trivial: lim(−1)n nie istnieje.
19 sty 22:19
Basia:
1. w odpowiedziach bywają błędy
| | 2−5n | |
2. może to miało być: lim [− |
| ]3n wtedy być może dąży do e−15 |
| | 2+5n | |
19 sty 22:30
Basia:
dzięki Bogu Trivial, że też jesteś tego zdania, bo zaczęłam przypuszczać, że całkiem
zgłupiałam
19 sty 22:32