granica funkcji, help
Pecka:
19 sty 21:53
student: a wynik to −6?
19 sty 22:35
Pecka: tak
19 sty 22:42
Basia:
Δ, pierwiastki i rozkład na czynniki liniowe
19 sty 22:43
student: no to z de'hospitala
czyli liczysz granice z mianownika i licznika i wychodzi
(2x−2)/(2x−9)
i teraz podstawiasz pod x 4
19 sty 22:47
Pecka: skróciło mi się x−4 i teraz mam w takiej postaci:
teraz mam sprowadzić do wspólnego mianownika?
19 sty 22:48
Pecka: aa nie, teraz chyba podstawiam 4!
19 sty 22:48
Basia:
oczywiście, że tak, teraz podstawisz i po wszystkim
19 sty 22:50
Pecka: mam jeszcze problem z:
lim x→64 {
√x−8)/{
3√x−4)
(nie mogę zrobić kreski ułamkowej w miejscu /)
19 sty 22:57
Basia:
ad.2
x
3−8 = (x−2)(x
2+2x+4)
| | x2+2x+4−12 | | x2+2x−8 | |
= |
| = |
| |
| | (x−2)(x2+2x+4) | | (x−2)(x2+2x+4) | |
dalej jak poprzednio
ad.1
√x−8 = x
1/2−8 = x
3/6−8 = (
6√x)
3−2
3 = (
6√x−2)[(
6√x)
2+2
6√x+4}
3√x−4= x
1/3−4 = x
2/6−6= (
6√x)
2−2
2= (
6√x−2)(
6√x+2)
dalej jak poprzednio (
6√64=2 )
19 sty 23:06
Pecka: hmm, a skąd mi się to wszystko wzięło w ad.2?
19 sty 23:14
Basia:
co ?
a3−b3 = (a−b)(a2+ab+b2)
potem do wspólnego mianownika
pierwszy ułamek mnożysz przez x2+2x+4, drugiego przez nic nie mnożysz, bo wspólnym
mianownikiem jest (x−2)(x2+2x+4)
19 sty 23:17
Pecka: aaa no tak! wielkie dzięki!
19 sty 23:20
Pecka: a tak myślę nad asymptotami, zaraz zadam pytanie
19 sty 23:20
Pecka: jeśli lim→a i wyjdzie z obliczeń
∞ to jest asymptota pionowa
jeśli lim→a i z obliczeń wyjdzie jakaś liczba b to nie ma asymptoty pionowej
jeśli lim→
∞ i wyjdzie jakaś liczba a to jest asymptota pozioma
jeśli lim→
∞ i wyjdzie
∞ to nie ma asymptoty poziomej
czy dobrze rozumuję?
19 sty 23:22
Basia:
dobrze
19 sty 23:25
Pecka: uff dzięki, w końcu to zrozumiałam!
19 sty 23:25
Daw: Mam problem z zadaniem
lim x→
∞ (2
x + 1 / 3
x +2 )
wynika że mamy {
∞/
∞}
zrobiłem to tak ale nie wiem czy to jest dobrze

lim x→
∞ 2(1
x+1/2)/3(1
x+2/3) ⇒ 1
x → 1 ⇒ 2(3/2)/3(5/3) = 3/5
26 sty 16:36
Daw: już widzę że źle zrobiłem .... sam znalazłem błąd

ale mimo wszystko nie wiem jak to
rozwiązać
26 sty 16:39
student: moim zdaniem wszystko dzielisz przez 3x....
26 sty 16:50
Daw: lim x→∞ (2x + 1 / 3x +2 ) = lim x→∞ 3x(2/3+1/3x) / 3x(1+2/3x) ; 1/3x→0 2/3x→0 ⇒ 2/3
tak ?
26 sty 18:21