Układy równań
Adrian: Dla jakich wartości parametru k rozwiązaniem układu równań:
x + y = 2k
x − 2y = 3 − k
jest para liczb:
a) dodatnich,
b) ujemnych;
c) o różnych znakach.
19 sty 17:12
sssss: poziom?
19 sty 17:14
M4ciek: Rozszerzony raczej
19 sty 17:16
Marcin W: Odejmujac stronami mamy:
3y=3k−3⇒y=k−1
x=2k−y⇒x=2k−k+1⇒x=k+1
Teraz łatwo
a) y>0 i x>0
k−1>0 i k+1>0
k>1 i k>−1
k>1
19 sty 17:18
Marcin W: itd
19 sty 17:18
Grześ: Najpierw można wyznaczyć x uznając, że k jest stałą:
x+y=2k
x−2y=3−k / *(−1)
x+y=2k
−x+2y=k−3
−−−−−−−−−−−−−
3y=3k−3
y=k−1
x=k+1
Teraz po kolei podpunkty:
a) Z warunków:
x>0 i y>0
k−1>0 i k+1>0
k∊(1,+∞)
b) x<0 i y<0
k−1<0 i k+1<0
k∊(−∞,−1)
c) xy<0
(k+1)(k−1)<0
k∊(−1,1)
19 sty 17:18
sssss: metoda wyzacznikow:
| 1 1 |
W = | 1 −2 | = −2−1=−3
W
x = | 2k 1 |
| 3−k −2 | = −4k −3+k=−3k −3
W
y = | 1 2k |
| 1 3−k| = 3−k −2k=−3k +3
i teraz wedlug podpunktu:
19 sty 17:20
Grześ: Jeszcze brakuje metody przez podstawianie, jak ktos chce, to może zrobić

19 sty 17:26