aaa
Mati: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A(0,−1,2) równoległej do prostej
l: x+y+z−3=0
2x+y+5=0
19 sty 17:55
AS: Wyznaczam krawędź przecięcia płaszczyzny w postaci parametrycznej
Przyjmuję z = t , t ∊ R
Dostaję układ równań: x + y = 3 − t , 2*x + y = −5
Rozwiązaniem układu jest para liczb: x = −8 + t , y = 11 − 2*t
| | x + 8 | | y − 11 | | z | |
Prosta w postaci parametrycznej: |
| = |
| = |
| |
| | 1 | | −2 | | 1 | |
Prosta równoległa przez A
| x − xo | | y − yo | | z − zo | |
| = |
| = |
| czyli |
| a | | b | | c | |
| x − 0 | | y + 1 | | z − 2 | |
| = |
| = |
| |
| 1 | | −2 | | 1 | |
19 sty 19:19