pomóżcie mi zrozumieć ;)
Bożena: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak się zabrać do tych zadań?
a) 92x−3 = (√3:27)−x
b) (0.25)x−2= 256:(23−x)
c) 9x−1 = 112−2x
d) 8 {do potęgi 0,25*x2− 2:3x−7:6} − √2 = 0
e) (0.5) {do potęgi (2−3x):(x+1)} = √8
nie wiem jak zacząć...
19 sty 21:15
Mila: 9=32 √3=31/2 27=33
19 sty 21:21
Basia:
ad.a
przedstawić 9,
√3 i 27 w postaci potęg liczby 3
wykonać działania na potęgach
ad.b
jak wyżej tylko potęgi liczby 2
ad.c
9
x−1 = 11
−2x+2
9
x−1 = 11
−2(x−2)
9
x−1*121
x−1 = 1
(9*121)
x−1 = 1 ⇒ x−1=0
ad.d
8=2
3
√2 = 2
1/2
2
0,75x2−2x−3,5 = 2
1/2
0,75x
2−2x−3,5 =
12 /*2
1,5x
2−4x−7=1
1,5x
2−4x−8=0
Δ itd
(e) identycznie
19 sty 21:25
Mila: 16:4
0,25=4
−1 4 :4
1 256=4
4
19 sty 21:26
Grześ: w ad. c. Basiu wkradł Ci sie kruczek, rozwiązanie jest dobrze,

19 sty 21:26
Bożena: czemu na tam jest 121 do potęgi x−1 zamiast x−2?
19 sty 21:34
19 sty 21:36
Grześ: bo wkradł się tam błąd od pewnego momentu, lecz rozwiązanie jest poprawnie zrobione
19 sty 21:37
Basia:
bo tam cały czas ma być x−1
−2x+2 = −2(x−1)
19 sty 21:39
Basia:
1 jest na klawiaturze blisko 2, a potem kopiowałam stąd chochlik
19 sty 21:40
Bożena: ok dzięki wielkie
19 sty 21:51
asia: 256 do potęgi 0,25
17 paź 19:08
asia: (2{1/4})1/2
2560,25
(81/625)−4/3:(1 2/3)3
17 paź 19:15