matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
nie umiem;<:
mam jeszcze jedno zadanie ;< napisz równanie ogolne prostej l prostopadlej do prostej k:5x−y+3=0 i przechodzacej przez punkt P(−1,2)
19 sty 19:54
nie umiem;<:
pomoze ktos?
19 sty 20:40
Mila:
k y=5x+3 a=5
−1
−1
l a=
y=
x+b
5
5
−1
2=
*(−1)+b
5
2=1/5+b
4
1
=b
5
−1
4
y=
x+1
/*(−5)
5
5
−5y=x−9 x+5y−9
19 sty 21:19
Mila:
x+5y−9=0
19 sty 21:20