ekstrema lokalne funkcji
kasia: oblicz ekstrema lokalne funkcji:
y=3 arcsin x2
19 sty 15:55
Godzio:
Umiesz policzyć pochodną tego wyrażenia ?
19 sty 15:56
kasia: tak
19 sty 15:58
Godzio:
no to podaj tylko odpowiedź z nią i już zabieramy się za ekstrema
19 sty 16:00
Godzio: Muszę lecieć, więc dostaniesz gotowca

D = <−1,1>
| | 1 | | 6x | |
y' = 3 * |
| * 2x = |
| |
| | √1 − x4 | | √1 − x4 | |
| 6x | |
| = 0 ⇒ x = 0 −− pochodna zmienia w tym punkcie znak, z wykresu pochodnej |
| √1 − x4 | |
możesz zobaczyć że jest to minimum lokalne
19 sty 16:06
Godzio:
f(0) = ...
i podaj to minimum
19 sty 16:06
kasia: o dziekuje bardzo
19 sty 16:10