Zadanie
Wojtek:

Różnica długości przekątnej i boku kwadratu jest równa 4 cm. Oblicz pole p kwadratu.
Jak to obliczyć Ja zrobiłem tak:
d−a=4
a
√2 − a=4
19 sty 16:40
Wojtek: ktoś pomoże? jak się do tego zabrać
19 sty 16:45
ICSP: | | 4 | |
a√2 −a = 4 ⇔ a(√2 −1) = 4 ⇔ a = |
| |
| | √2 −1 | |
19 sty 16:52
Wojtek: skąd 1 się wzieła
19 sty 16:54
ICSP: a = 1*a
19 sty 16:55
Wojtek: aha sory juz zaczaiłem
19 sty 16:56
Wojtek: nie wiem ale chyba cos jest nie tak
19 sty 16:59
Jack:
dobrze, tylko teraz podstaw do wzoru na pole.
19 sty 17:01
ICSP: MOże najpierw usuń niewymierność z mianownika zanim podstawisz?
19 sty 17:02
Wojtek: wg. wzoru d=a
√2 wyjdzie że:
| | 4 | | √2 | |
d= |
| x |
| = −4 , powinno być 4, ale jak d będzie=4 to wychodzi ze a =0 bo |
| | √2−1 | | 1 | |
miedzy d i a ma byc roznica 4
19 sty 17:09
ICSP: Tak nie można skracać.
19 sty 17:10
Wojtek: dlaczego, ok nalezy usunać niewymiernosc z minownika i wtedy bedzie dobrze juz sprawdzilem
19 sty 17:13
Marcin W:
d=a
√2
d−a=4
a
√2−a=4
a(
√2−1)=4
P=a
2=(4
√2+4)
2=48+32
√2
19 sty 17:13