Jak to obliczyć
2pac: Bolek goni Lolka. Początkowa odległość między nimi wynosi 162 m. Krok Bolka ma 0,9 m, krok
Lolka 0,75 m. Bolek w ciągu 4 sekund robi 20 kroków, a Lolek w ciągu 5 sekund robi 24 kroki.
Po jakim czasie Bolek dogoni Lolka?
19 sty 15:14
Eta:
Po
3 minutach Bolek dogoni Lolka
19 sty 16:10
Eta:
wyznaczamy prędkości z jakimi biegną :
| | 20*0,9m | |
B: v= |
| = 4,5m/s
|
| | 4 s | |
| | 24*0,75m | |
L: v= |
| = 3,6 m/s
|
| | 5 s | |
różnica prędkości między nimi: 4,5m/s − 3,6 m/s= 0,9 m/s
oznacza to,że Bolek w 1 sek zbliża się do Lolka o 0, 9 m
dystans między nimi: 162m
| | 162m | |
t= |
| = 180 s= 3 min |
| | 0,9 m/s | |
19 sty 19:42