pochodną funkcji
kasia: oblicz pochodną funkcji:
f(x)= tg2 √1/3 + x5x
19 sty 15:29
kasia: bardzo proszę o pomoc
19 sty 15:31
Godzio:
(tg
2√1/3 + x
5x)' = (tg
2√1/3)' + (e
Inx5x)' = 0 + (e
5x * Inx)' =
| | 1 | |
= e5x * Inx * (5Inx + 5x * |
| ) = x5x(5Inx + 5) = 5x5x(Inx + 1) |
| | x | |
19 sty 15:34
Grześ: | | 1 | |
f'(x)=2 tg (√1/3)* |
| +(x5x)' |
| | cos2 (√1/3) | |
x
5x=e
ln x5x=e
5x*ln x
(e
5x*ln x)'=e
5x*ln x*(5ln x + 5)
| | 1 | |
f'(x)=2 tg (√1/3)* |
| +e5x*ln x*(5ln x + 5) |
| | cos2 (√1/3) | |
19 sty 15:35
Grześ: o kurde, ale sie pomyliłem, hehe, przecież ten tanges to stała liczba...

19 sty 15:36
student: 2/(1+(1/3))*t√1/3+5* x5x*lnx
tylko nie wiem czy ta 5 tam napewno bedzie
a tg2 rozbilam na tg*tg i we wzoru na mnozenie
19 sty 15:37
Godzio:
19 sty 15:38
kasia: a skąd się wziął cos?
19 sty 15:42
Grześ: zapomnij o cosinusie, wybacz, tg
2 √1/3 jest stałą liczba i pochodna z niej wynosi 0

Wybacz, ale pomyliło mi się.. chyba zmęczenie
19 sty 15:44
kasia: nie szkodzi

bardzo dziękuje za rozwiązanie.
19 sty 15:45