matematykaszkolna.pl
fizyka Abrab: proźba , wytłumaczy mi ktoś co sie dzieje w tym zadanku: 1) Motorówka płynie po rzece ktorej prad ma wartosc 1m/s wzgledem brzegu. Gdy motorowka plynie z pradem rzeki jej predkosc wzgledem brzegu wynosi 6 m/s . Oblicz ile czasu bedzie plynela motorowka pod prad rzeki, miedzy przystaniami ktorych odleglosc od siebie wynosi 50 m . dane: s = 50 m. V1 (motorowki+pradu rzeki)=6 m/s V2 (prądu)=1 m/s Szukane: Δt=?
 s 
Δt=

<< mi sie tak wydawało że trzeba zrobić ale w mojej książce piszą ze
 V2−V1 
poprawnie nalezy to wyliczyc jak poniżej :
 s 
Δt=

skąd się bierze to 2 bo nie mam pojęcia (taki podali wzór bez
 V22*V1 
podstawiania danych i to ma sie rownac 12,5s )
19 sty 21:52
Trivial: Próbowałeś sobie może narysować?
19 sty 21:56
Abrab: Jak dotąd to nie. Uznalem ,że do tego zadania nie potrzeba rysunku i mozna zadanie zrobic bez rysunku.
19 sty 21:57
Trivial: Aha.
19 sty 21:59
Trivial: No bo można, ale trzeba wiedzieć jak to sobie wyobrazić.
19 sty 21:59
Basia: nie wiem po co tak skoro prąd rzeki wynosi 1 ms to prędkość własna motorówki wynosi 6−1 = 5ms to pod prąd będzie płynęła z prędkością 5−1=4ms czyli
 50 
t =

= 12,5 s.
 4 
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− wzór jest stąd Vz prądem=Vwłasna+Vprądu stąd Vwłasna=Vz prądem−Vprądu Vpod prąd = Vwłasna−Vprądu Vpod prąd = Vz prądem−Vprądu−Vprądu Vpod prąd = Vz prądem−2Vprądu czyli wg. Twoich oznaczeń Vpod prąd = V1−2V2 stąd
 s 
t =

V1−2V2 
19 sty 22:01
Trivial: Wprowadźmy zmienną pomocniczą v', która oznacza prędkość generowaną przez motorówkę, jeśli nie byłoby prądu rzeki. Musimy od prędkości motorówki odjąć prędkość nurtu. v' = v1 − v2 Teraz gdy mamy już policzoną prędkość, którą 'generuje' motorówka możemy policzyć prędkość, jeżeli poruszałaby się pod nurt rzeki: v0 = v' − v2 = v1 − 2v2 Znamy wzór:
 1 
s = vt +

at2
 2 
a = 0, stąd:
 s 
t =

v 
 s s 
t0 =

=

.
 v0 v1 − 2v2 
Jaśniej chyba się nie da.
19 sty 22:02
Abrab: Do czego zmierzasz ? Słucham z zaciekawieniem emotka Pewnie pominąłem istotny fakt.
19 sty 22:02
Abrab: okej dziekuje
19 sty 22:03