fizyka
Abrab: proźba , wytłumaczy mi ktoś co sie dzieje w tym zadanku:
1) Motorówka płynie po rzece ktorej prad ma wartosc 1m/s wzgledem brzegu.
Gdy motorowka plynie z pradem rzeki jej predkosc wzgledem brzegu wynosi 6 m/s .
Oblicz ile czasu bedzie plynela motorowka pod prad rzeki, miedzy przystaniami ktorych odleglosc
od siebie wynosi 50 m .
dane:
s = 50 m.
V
1 (motorowki+pradu rzeki)=6 m/s
V
2 (prądu)=1 m/s
Szukane:
Δt=?
| | s | |
Δt= |
| << mi sie tak wydawało że trzeba zrobić ale w mojej książce piszą ze |
| | V2−V1 | |
poprawnie nalezy to wyliczyc jak poniżej :
| | s | |
Δt= |
| skąd się bierze to 2 bo nie mam pojęcia (taki podali wzór bez |
| | V2−2*V1 | |
podstawiania danych i to ma sie rownac 12,5s )
19 sty 21:52
Trivial: Próbowałeś sobie może narysować?
19 sty 21:56
Abrab: Jak dotąd to nie. Uznalem ,że do tego zadania nie potrzeba rysunku i mozna zadanie zrobic bez
rysunku.
19 sty 21:57
Trivial: Aha.
19 sty 21:59
Trivial: No bo można, ale trzeba wiedzieć jak to sobie wyobrazić.
19 sty 21:59
Basia:
nie wiem po co tak
skoro prąd rzeki wynosi 1
ms
to prędkość własna motorówki wynosi 6−1 = 5
ms
to pod prąd będzie płynęła z prędkością 5−1=4
ms
czyli
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wzór jest stąd
V
z prądem=V
własna+V
prądu
stąd
V
własna=V
z prądem−V
prądu
V
pod prąd = V
własna−V
prądu
V
pod prąd = V
z prądem−V
prądu−V
prądu
V
pod prąd = V
z prądem−2V
prądu
czyli wg. Twoich oznaczeń
V
pod prąd = V
1−2V
2
stąd
19 sty 22:01
Trivial:
Wprowadźmy zmienną pomocniczą v', która oznacza prędkość generowaną przez motorówkę, jeśli nie
byłoby prądu rzeki. Musimy od prędkości motorówki odjąć prędkość nurtu.
v' = v
1 − v
2
Teraz gdy mamy już policzoną prędkość, którą 'generuje' motorówka możemy policzyć prędkość,
jeżeli poruszałaby się pod nurt rzeki:
v
0 = v' − v
2 = v
1 − 2v
2
Znamy wzór:
a = 0, stąd:
Jaśniej chyba się nie da.
19 sty 22:02
Abrab: Do czego zmierzasz ? Słucham z zaciekawieniem

Pewnie pominąłem istotny fakt.
19 sty 22:02
Abrab: okej dziekuje
19 sty 22:03