zad
fruu: Na ostrosłupie prawidłowym czworokątnym, którego ściany boczne są nachylone do podstawy pod
katem 60o , opisano kule o polu powierzchni 16π. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
ostrosłupa.
19 sty 21:01
fruu: Zadanie z gwiazdeczką, jakieś rady ?
19 sty 21:16
prawilniak: ponawiam pytanie
24 wrz 22:59
Mila:

P
kuli=4πR
2=16π⇔
R=2
SO zawiera się w średnicy kuli.
z tw. Pitagorasa
Promień kuli opisanej na tym ostrosłupie jest
równy promieniowi okręgu opisanego na ΔACS
Korzystając z tw. sinusów obliczymy a.
Należy obliczyć sin∡ASC.
w ΔASC
k
2=k
2+k
2−2*k*k*cos∡ASC.
Dokończ, albo znajdź, gdzieś rozwiązane, bo już takie zadanie rozwiązywałam kilka dni temu.
24 wrz 23:36