pole trapezu
mazuch: witam. mam takie zadanie, że przez trójkąt ABC o polu 12cm kwadratowych poprowadzono prostą
równolełą do boku BC. prosta ta przecina w połowie bok AC w punkcie D, a bok AB w pkt. E i mam
obliczyc pole powstałego trapezu BCDE? tylko jak?
19 sty 23:28
Basia:

tr. CAB ~ tr.DAB w skali s=2
P
CAB = s
2*P
DAE
12 = 4*P
DAE
P
DAE = 3
P
BCDE = P
CAB−P
DAE
dokończ
19 sty 23:41
7744728: z jakiegoś twierdzenia wiesz że pole tych trójkątów różni się w skali 1:2?
19 sty 23:48
mazuch: dzieki serdeczne

9 cm kwadr. czyż nie?
19 sty 23:50
mazuch: własnie, w zasadzie też mnie to zastanawia dlaczego taka jest skala?
19 sty 23:50
7744728: nawet się nie spytasz z kąd wymyśliła tą skalę?
19 sty 23:51
Basia:
f~f' w skali s ⇒ Pf = s2*Pf'
a skoro D jest środkiem AC to AC = 2*AD ⇒ s=2
19 sty 23:51
mazuch: nie mam na to czasu bo muszę mieć zrobione to zadanie, a dziewczyna wie co mówi to widać i
wszystko się zgadza
19 sty 23:53
mazuch: przy okazji, powiedzcie mi jaka jest następna liczba naturalna po 4K?
19 sty 23:56
Basia:
a jak jest następna po 9765 ?
zadziałaj tak samo
19 sty 23:58
7744728: w sumie z talesa można sobie skalę obliczyć
19 sty 23:59
7744728: 4k+1?
19 sty 23:59
Basia:
7744728
ad.1
przecież w treści zadania jest powiedziane, że D jest środkiem AC
co tu obliczać ?
ad.2
tak
20 sty 00:03
Witek: 5k ?
20 sty 00:04
20 sty 00:06
Basia:
| | CA | |
z treści zadania wynika, że CA = 2*DA ⇒ |
| =2 ⇒ s=2 |
| | DA | |
4k+1 ≠ 5k
4k+1 i koniec
20 sty 00:09