równanie wielomianowe
Łukasz: Jednym z rozwiązań równania 3x3 + ax2 + bx + 12=0, gdzie a,b ∊ C, jest liczba 1+√3. Znajdź
a i b. Poziom 2 klasa liceum(poziom rozszerzony).
19 sty 20:51
Basia:
3(1+√3)3+a(1+√3)2+b(1+√3)+12=0
licz, coś powinno z tego wyjść
19 sty 20:57
Grześ: zauważ, że a oraz b musi być podzielne przez 3


Taka dodatkowa uwaga
19 sty 20:59
Łukasz: (4+2√3)a+(1+√3)b=−42−18√3
czyli mam dwie niewiadome i jedno równanie. Co robić?
19 sty 21:04
Grześ: jedyna spełniająca ara podzielnośc przez 3 jest:
(a,b): {(3,4),(4,3),(−3,−4),(−4,−3)}
Sprawdź te pary, która spełnia to równanie
19 sty 21:11
Grześ: para*
19 sty 21:12
Grześ: haha i jeszcze sie pomyliłem, chwilka, poprawię, bo to nie ma sensu co napisałęm, będzie więcej
par do sprawdzenia, więc tym tokiem raczej nic sie nie zrobi

19 sty 21:13
Łukasz: odpowiedzi już mam: a=−12 oraz b=6. Pytanie tylko jak do tego dojść?
19 sty 21:13
Basia:
albo dalej jak liczył Łukasz
4a + 2√3a+b+√3b= −42−18√3
(4a+b)+ √3*(2a+b)= −42−18√3
stąd
4a+b= −42
2a+b = −18
19 sty 21:14
Grześ: AA... nie zauważyłem tego, bo przecież muszą być całkowite... teraz Łukasz poradzisz sobie

;>
19 sty 21:16
Łukasz: Dzięki. Basia, jesteś niesamowita. Może uda mi się zaliczyć wielomiany na coś porządnego

Jeszcze raz dzięki
19 sty 21:18
Eta:
2/ sposób:
jezeli jednym z pierwiastków jest liczba 1 +
√3
to drugim pierwiastkiem jest liczba : 1 −
√3
i mamy:
3( x −1 −
√3)( x −1 +
√3)( x −p)=0 , p trzeci pierwiastek
po wymnożeniu i uporzadkowaniu otrzymujesz:
3x
3−3(p+2)x
2 +6( p−1) +6p=0
to: 6p= 12 =>
p=2
zatem a= −3(p+2)= ..... =
−12
b= 6( p−1) = ...... =
6
sprawdzenie:
3x^^3 − 12x
2 +6x +12=0
( x −2)(x
2−2x −2)=0
x
1= 2 v x
2= 1 +
√3 v x
3= 1 −
√3
19 sty 23:01
olll: niech ktos wstawi pelne rozwiazanie
1 mar 21:49
Mariusz: Ktoś może wytłumaczyć czemu drugim pierwiastkiem jest 1−√3?
1 kwi 22:35
Jędrzej: Bo wtedy wspolczynniki a, b należą do zbioru liczb całkowitych (warunek zadania)
21 maj 20:04