f.trygonometryczna
czekolada: | | √8 | | π | |
jak moge obliczyc, ze np. sinα= |
| zawiera sie lub nie zawiera w przedziale ( |
| , π) |
| | 3 | | 2 | |
19 sty 21:47
czekolada:
19 sty 22:01
czekolada: 
19 sty 22:07
Basia:
nie możesz, bo to nieprawda
| | √8 | |
jeżeli sinα= |
| to istnieją α1∊(0,π2) i α2∊(π2,π) |
| | 3 | |
będące rozwiązaniami tego równania w przedziale <0,2π>
przy czym α
2 = π−α
1
a istnieją, bo
19 sty 22:07
czekolada: bo mam zadanie sin(α+β)= i tutaj wzór.
| | π | |
i mam podane,ze sinα=1/3 i α∊( |
| , π) |
| | 2 | |
| | √8 | | √8 | |
i wyszlo mi z jedynki trygonometrycznej,ze cosα= |
| v − |
| i racja zle zapisalam |
| | 3 | | 3 | |
bo cos α,a nie sin. jednak chcialabym wiedziec..skad mam wiedziec czy poprawne bd to
rozwiazanie dodatnie w danym przedziale czy ujemne
19 sty 22:12
Eta:
| | π | |
1/ jeżeli α€ ( |
| , π) −−− II ćw.
|
| | 2 | |
w II ćw. sinus jest dodatni ,a cosinus ujemny ( czyli bierzesz wartość ujemną cosinusa)
| | π | |
2/ dla β€ (0, |
| )−−− I ćw. więc bierzesz dodatnią wartość cosinusa
|
| | 2 | |
19 sty 22:24
czekolada: dziekuje
19 sty 22:37