spr
Adam:

Proszę o sprawdzenie
Dane są zbiory:
A={x:x należy R ⋀ |3 − 2x | > 5
B={x należy N ⋀ x ≤ 6
Wyznacz zbiory:
A∩B , B\A
A: | 3 − 2x | > 5
3 − 2x >5 ∪ 3 − 2x < −5
−2x > 5−3 ∪ −2x < −5
−2x > 2 | −2 ∪ −2x < −8 | −2
x > −1 ∪ x > 4
B: x ≤ 6
x należy < 0, 6>
A∩B= ( 4,6> (kolor czerwony na przedziale)
B\A = < 0,4 ) (kolor fioletowy)
19 sty 22:05
Adam: 

?
19 sty 22:14
student: B to tylko liczby naturalne czyli tylko liczby 0,1,2,3,4,5,6 a nie caly zbiór

a tak dobrze
19 sty 22:17
Adam: Czy ktoś może mi to sprawdzić
19 sty 22:17
Adam: To w B wypisać wszystkie liczby tak
19 sty 22:18
student: w sensie tylko te liczby 0,1,2,3,4,5,6 a nie przedzial
19 sty 22:18
student: czyli napisz B={0,1,2,3,4,5,6}
19 sty 22:19
student: A∩B = {5,6}
19 sty 22:20
student: a B\A={0,1,2,3,4}
19 sty 22:22
7744728: ja bym się poddał na twoim miejscu, na necie nie da się sprawdzić co to liczby naturalne,
musiałbyś zapytać idiotę który to wymyślił, a jego raczej nie znajdziesz bo dawno temu zmarł
19 sty 22:24
Adam: ok
19 sty 22:25
student: rozumiesz?
19 sty 22:26
Bogdan:

Można wyobrazić sobie położenie punktów na osi lub naszkicować taki rysunek.
Zbiór A:
| | 3 | | 3 | | 5 | |
|3 − 2x|>5 ⇒ |2x − 3| > 5 ⇒ 2|x − |
| | > 5 ⇒ |x − |
| | > |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 5 | | 3 | | 5 | |
x − |
| < − |
| lub x − |
| > |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
x < −1 lub x > 4
A = (−
∞, −1)∪(4, +
∞)
Zbiór B: B = {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6}
A∩B = {5, 6}, B \ A = {1, 2, 3, 4}
19 sty 22:39