19 sty 18:58
Godzio:
cosx = t
t2 − 3t + 2 < 0
Podaj rozwiązanie w "t" a dalej pomogę
19 sty 19:00
jakubekmarcin: Δ=9−8=1
x
1=
3−12 =1
x
2=
3+12 =2
mam nadzieję, że nie pomyliłem, bo pisałem bezpośrednio w edytorze na kompie
19 sty 19:08
jakubekmarcin: no i zamiast x mają być t, ale to już nvm
19 sty 19:09
jakubekmarcin: czyli przedział (1,2) jest rozw.?
19 sty 19:17
jakubekmarcin: dla t
19 sty 19:17
jakubekmarcin: wobec tego cos x∊(1,2), a zbiorem wartości cos x jest <−1,1>, więc rozwiązanie należy do zbioru
pustego?
19 sty 19:23
Godzio:
ok
19 sty 19:26
jakubekmarcin: dzięki, robię przez większość dnia te zadania z trygonometrii i zaczynam za bardzo kombinować,
a wystarczyła pomocnicza zmienna

jeszcze raz dziękuję bardzo
19 sty 19:28