Funkcje- wyjaśnienie
Paulina: Która z nierówności opisuje przedział x∊<−6;2>
I są odpowiedzi /− wartosć bezwzględna − nie mogłam znaleźć symbolu

A. /x−2/≤4
B. /x+2/≥4
C. /x+2/≤4
D. /x−4/≤2
Prawidlowa jest C tylko nie wiem dlaczego a muszę to udowodnić,
19 sty 16:41
M4ciek:
C. Ix + 4I ≤ 2 ⇒ −2 ≤ x + 4 ≤ 2 ⇒ − 6 ≤ x ≤ − 2
x ∊ <−6,2>
P.S. Wartosć bezwzględna to drukowana litera "I" na klawiaturze.
19 sty 16:47
Paulina: Dzięki
19 sty 16:49
Paulina: Nie rozumiem:( Skąd się bierze ten +?
19 sty 16:51
Paulina: Nie rozumiem:( Skąd się bierze ten +?
19 sty 16:52
Jack:
sprawdź przykład C ale weź |x+2|≤4
19 sty 16:53
Jack:
umiesz to zaznaczyć na osi?
19 sty 16:53
Paulina: Już załapałam Dzięki
19 sty 16:56
Paulina: Umiem
19 sty 16:56
Jack:
|x+2|≤4
−4≤x+2≤4 / −2 (czyli trzy strony zmniejszamy o 2)
−6≤x≤2
x∊<−6,2>
19 sty 16:57
Paulina: ale w B mi wychodzi tak samo jak w C
19 sty 17:04
M4ciek:
Ehh , zle Ci policzylem bo zle spisalem z gory

C.
Ix + 2I ≤ 4 ⇒ −4 ≤ x + 2 ≤ 4 ⇒ − 6 ≤ x ≤ 2
x ∊ <−6,2>
A w "B" :
B.
Ix + 2I ≥ 4 ⇒ −4 ≥ x + 2 ≥ 4 ⇒ − 6 ≥ x ≥ 2
x ∊ (−
∞,−6,> ∪ <,2+
∞)
19 sty 17:14
Paulina: zauważyłam

jestem noga z funkcji
19 sty 17:15
Paulina: A takich zadań mam mnóstwo
19 sty 17:17
M4ciek: To rozwiazuj...
19 sty 17:21
Paulina: Próbuję ale mało to zgodne z odpowiedziami
19 sty 17:23
M4ciek: To wklejaj po 2h jak Ci nie wychodzi.
19 sty 17:27
Paulina: Jak mam funkcję f(x)= (m−1)x+2 i pytanie o to czy przyjmuje wartości dodatnie dla argumentów
x<1 gdy m = 3 czy m=\1 czy m=0 czy m=−1 to muszę zrobić z tego nierówność?
np. (3−1)x+2<1?
19 sty 17:34