oblicz całki sprowadzając je do całek podstawowych przez przekształcenia algebra
kasienka: a) ∫x4−1x−1 dx
b) ∫3(x2+1)x2 dx
c) ∫3√x2−√x+2x dx
d) ∫(1−x)2x√x dx
19 sty 19:58
kasienka:
20 sty 13:46
Grześ: Coś tam pomogę


jak poprawisz zapis b) c) d) używając dużego U
20 sty 13:47
Grześ: nie widać nic w tych ułamkach
20 sty 13:47
Grześ:
| | x4−1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a) ∫ |
| dx = ∫ (x3+x2+x+1) dx = |
| x4+ |
| x3+ |
| x2+x+C |
| | x−1 | | 4 | | 3 | | 2 | |
20 sty 13:48
Grześ:
| | 3(x2+1) | | 3 | | 3 | |
b) ∫ |
| dx = ∫ (3 + |
| ) dx = 3x− |
| + C |
| | x2 | | x2 | | x | |
20 sty 13:50
Grześ:
| | x2/3−x1/2+2 | | 2 | |
c) ∫ |
| dx = ∫ x−1/3 − x−1/2 + |
| dx = |
| | x | | x | |
| | 3 | |
= |
| x2/3−2√x + 2ln|x| + C |
| | 2 | |
20 sty 13:52
Grześ:
| | (1−x)2 | | x2−2x+1 | |
d) ∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | x3/2 | | x3/2 | |
= ∫ (x
1/2−2x
−1/2+x
−3/2) dx = ............
A tą sobie dokończ
20 sty 13:54
kasienka: oooooo dziękuję Grzesiuuuu
20 sty 14:14
kasienka: niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi
20 sty 14:18
20 sty 14:42
kasienka: hehe wątpię że się znamy

a skąd jesteś
20 sty 19:50