matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 20.5.2010
Zadania
Odp.
6
Martyna:
Mam do obliczenia granicę ciągu:
5
Kasik:):
Jaka jest monotonicznosc ciagu liczbowego jesli w mianowniku wychodzi funcja kwadratowa? Jak to wtedy zrobic?
4
Don Banano:
POMOCCCY Pole trójkąta wynosi 1. Ile wynosi pole trójkąta zbudowanego z jego środkowych.
4
Klaudia 157:
V
3
Drum n Bass:
Może ktoś zerknąć? Zbadaj czy ciąg o wyrazie ogolnym a
n
= 2
n
− 1 jest ciągiem geometrycznym
1
grażka:
92) postacią iloczynową wielomianu Q(x)=2xdo trzeciej+2xdo drugiej−12x jest
?
0
Klaudia 157:
V F=mvkwadrat
1
seweryn:
poproszę o wzór..jak mam znaleźć współrzędne punktu przecięcia prostych
0
grażka:
(91) Wielomiany W(x) i P(x) są określone wzorami;W(x)=4xdo kwadratu(xkwadrat−3)(2x−6xdo sześcianu) i P(x)=(x+2)do piątej.Zatem stopień wielomianu jest równy
?/
19
Don Banano:
Pomoze ktoooos? Pole trójkąta wynosi 1. Ile wynosi pole trójkąta zbudowanego z jego środkowych
1
grażka:
(70) pole trójkąta jaki wyznacza prosta o równaniu y=−3x+6 przecinając osie układu współrzędnych wynosi
?
1
grażka:
(69) proste o równaniach −2x+3y+5=0 i y=ax+b są równoległe do siebie gdy
?
1
grażka:
(68) Prosta przechodząca przez punkt P=(1,1) i prostopadła do prostej o równaniu x+2y+1=0 określona jest jakim równaniem
5
olx:
znajdz wartości najmniejsze i największe funkcji na wskazanych przedziałach:
1
grażka:
****)pole rombu o boku 5 cm i jednej z przekątnych 6 cm wynosi
1
planty:
Pan X włożył do banku 2500zł na 4lata i procent składany. Jaką kwotę otrzymaną po tym okresie jeśli oprocentowanie to 10% w skali roku a kapitalizm jest co roku
2
izabela:
Rozłóż wielomian W(x)=81x
4
−18x
2
+1, na czynniki.
0
Don Banano:
HELP
! Pole trójkąta wynosi 1. Ile wynosi pole trójkąta zbudowanego z jego środkowych
2
planty:
Łódź motorową w cenie 32240zl kupiono na raty. Ustalono, że kwota ta będzie spłacona w 13 ratach. Oblicz wysokość pierwszej raty, jeśli każda następna będzie o 120zł mniejsza od
2
anaaaaaaaa:
w romb o kacie ostrym 60 stopni wpisano kolo o polu S.oblicz pole tego rombu.
1
grażka:
***)obwód kwadratu,w którym przekątna jest o 2 dłuższa od boku wynosi
?
1
grażka:
**)Wysokość trójkąta równobocznego o polu powierzchni 48pierwiastek z 3 wynosi
?
1
planty:
Ciąg ( a,b,c) jest arytmetyczny i a+b+c=33. Ciąg ( a, b+3, c+13) jest geometryczny. Oblicz a,b,c.
1
grażka:
*)Krótsza przekątna pewnego sześciokąta foremnego ma długość 6.Oznacza to że jego dłuższa przekątna jaką ma długość;
0
Don Banano:
Pole trójkąta wynosi 1. Ile wynosi pole trójkąta zbudowanego z jego środkowych
1
planty:
Trzeci wyraz ciagu geometrycznego jest równy 4, a czwarty wyraz tego ciągu jest równy 2. Ile wynosi pierwszy wyraz tego ciągu
0
Don Banano:
Pole trójkąta wynosi 1. Ile wynosi pole trójkąta zbudowanego z jego środkowych.
1
olx:
1
anaaaaaaaa:
dany jest trojkat prostokatny o kacie ostrym 30 stopni.oblicz obwod tego trojkata gdy przeciwprostokatna ma dlugosc 12dm.
1
seweryn:
witam czy to dobry wzór aby wyznaczyć równanie prostej przechodzącej przez pkt A i B
1
Pomóżcie :)):
Wyznacz obwód trójkąta równo ramiennego ABC i długość R promienia okręgu opisanego na tym trójkącie jeśli: IABI = 6, I∡BACI = 3o (stopni)
0
br:
Przez 5 lat( na poczatku kazdego roku) pan Nowak lokuje w banku po 3000zł na 7% w skali roku(procent prosty). Jaką sumę otrzyma po pięciu latach? uwzględnij 18−procentowy podatek od
6
anaaaaaaaa:
promien okregu opisanego na trojkacie rownobocznym jest rowny 6.oblicz pole tego trojkata.
2
seweryn:
witam jak mogę obliczyć wartości a,b,c punkty A=(−3,a) B=(2b,1/2) i C=(c−2,−3c) leżą na prostej
1
olx:
1
nkk:
Rzucamy trzy razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia za każdym razem innej liczby oczek.
14
żelka:
a
3
−1
a(x−1)+a
2
−x
=
a
3
+1
a(x−1)−a
2
+x
polecenie:Rozwiąż równania z parametrem a (a e R)...
1
Komornik :
:::rysunek::: Witam mam taki problem z zadankiem :
0
Twierdzenie sinusów:
Wyznacz obwód trójkąta równo ramiennego ABC i długość R promienia okręgu opisanego na tym trójkącie jeśli: IABI = 6, I∡BACI = 3o (stopni)
0
majka:
znajdz równanie okręgu o środku S=(−4,4) stycznego do obu osi układu współrzędnych
11
pomocy:
nie widze takiego przeksztalcenia
0
Paula:
W stożek o objętośći V= 27√3π, którego tworząca jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze α=60o wpisano kulę. Oblicz:
4
wosik:
Witajcie a ja mam taki problem. Muszę poprawić semestr i zaliczyć równania wielomianowe i otóż, używam podręcznika "Matematyka II" Gdańskie wydawnictwo oświatowe. Tam mam Równania
3
Drum n Bass:
Sprawdż czy −9,
√
6
,
−6
√
8
sa trzema kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego
2
Amaz:
Wyznaczyć największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)=x−2arctgx na przedziale [0,4], podać punkty, w których wartości największe i najmniejsze są osiągane.
0
fasii:
pokaż, że dla a>0 i b>0 zachodzi równość 2log(a+b)=2log(1+ 2a/b+ b
2
/a
2
)
6
fasii:
oblicz log (
√
3+
√
5
+
√
3−
√
5
)
0
fasii:
przyjmij, że logx=y. przedstaw za pomocą liczby y wyrażenia a) log x
2
b) log
2
x c) log x
5
/10 d) 3 log + log x
3
10
mateos133:
obliczycie mi 3 zad? pls
15
POMOCY:
Rozwiąż nierówność 4|x
2
−9x|>8
3
chlodman:
Witam, prosiłbym kogoś w temacie, o krótką odpowiedź. Na przykładzie tego dodawania wielomianów, chciałbym wytłumaczenie, od których znaków w
3
Drum n Bass:
I jeszcze jedno: Wyznacz x jesli podane 4,x,25 sa kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego
1
Mori:
a) x
−
2
>4
0
dziara777:
dzieki dobre ludziska za pomoc
4
żelka:
Rozwiąż równania z parametrem a (a e R)
5
dziara777:
ostatnie zadanko
zapisz rownosc (
√
3
)
8
=81 z uzyciem logarytmu
2
Drum n Bass:
HELP Zbadaj czy ciąg o wyrazie ogólnym a
n
=
2n
3
jest ciągim arytmetycznym
2
dziara777:
dziara777: doprowadzilem dzialanie do takiego momentu moze ktos wytlumaczyc co i jak dalej x=log
√
2
64
1
cherry:
Ramię trójkąta równoramiennego jest dwa razy dłuższe od podstawy. Suma promieni okręgu wpisanego i okręgu opisanego na tym trójkącie jest równa 11. Oblicz długość podstawy trójkąta.
5
dziara777:
doprowadzilem dzialanie do takiego momentu moze ktos wytlumaczyc co i jak dalej x=log
√
2
64
0
dziara777:
log64= ten przyklad jest na maksa powalony mam juz 4 ruzne rozwiazania spytam sie typiary na zajeciach o co kaman jak takie przyklady daje
4
seweryn:
jak mam znaleźć obraz punktu P=(3,−1) w przesunięciu o wektor KL jeżeli a)K=(2,−1) L=(3,−5)
5
mateos133:
Oblicz długość przekątnej sześcianu o krawędzi a) 4 dm b) 14 √3 cm c) 3 √6 m
1
PoMoCzY:
Zobacz ktoś http://matematyka.pisz.pl/forum/52498.html
0
dziara777:
to nie wiecie co z tymi 2ma przykladami polecenie oblicz : log64= a drugi przyklad to log
3
36=
0
POMOCY:
Rozwiąż nierówność 4|x
2
−9x|>8
3
dziara777:
to nie wiecie co z tymi 2ma przykladami polecenie oblicz : log64= a drugi przyklad to log−{3}36=
1
xDD:
dziedziną funkcji f okreslonej wzorem f(x)= log(x
2
+4) jest zbiór
0
dziara777:
dzieki basiu
3
seweryn:
witam jak mam podać współrzędne wektora AB oraz BA jeżeli A)A=(−2 1/2,2/3) B=(3/4,−1 1/3)
3
Lol:
proszę polski powieśc w pustyni i w puszczy : A więc z polaka mam takie zadanie :
4
Olek:
Uzasadnij wzór na pole Δ.
1
dziara777:
przedstaw liczbe 2 do potegi minus 11/4 w postaci potegi liczby 16
1
Misiek:):
Ernest powiedział: Mam tyle sióstr , ilu braci.Jego siostra stwierdziła ,że ma 3 razy więcej braci niż sióstr.
3
Allla:
Wyrażenie
3
√
4
−16*1/
√
2
zapisz w postaci potęgi 2
2
Michał:
Wyznacz wartości parametru m , tak aby funkcje f i g były prostopadłe:
1
1) f
(
x) =
x + 5
|m−3|
g
(
x) = (m−3)x − 1
2
dziara777:
przedstaw liczbe 2
−
11
4
w postaci potegi liczby 16 ^^
12
PoMoCzY:
a) I x+3 I < 7 b) I x−3 I < 7
6
dziara777:
ile jest poteg liczby 2 w przedziale [2;32) ? odpowiedz uzasadnij.
1
żan:
cześć
2
Aaaa:
Wyrażenie W= (
2
7
)
40
*(
7
2
)
30
jest równe
4
Miśka:
4n
.Zbadaj,czy wśród wyrazów ciągu (a
n
),gdzie a
n
=
,n∊N
+
,są liczby naturalne?
2n+1
21
Sara:
POMOCY
Sprowadz do postaci iloczynowej:
1
Agata:
Jak zrobić takie zadanie? Oblicz pierwszy wyraz i roznice ciagu arytmetycznego wiedzac ze a3=45 i a7=34?
1
niew:
Zad.1 Fabryka produkuje dziennie 10 000 ołówków z których każdy ma kształt walca o promieniu podstawy
4
Miśka:
Pomocyyy...
2n
2
−3n+1
..Czy w ciągu o wyrazie ogólnym a
n
=
, n∊N
+
,występuje wyraz równy 5?
2n−1
Jeśli tak,to który?Udowodnij, że wszystkie wyrazy tego ciągu wyrażają się liczbami naturalnymi.
7
Miśka:
które z wyrazów ciągu (a
n
) są równe zeru,jeśli:
n
2
−4n−21
a
n
=
n
2
+1
2
dziara777:
oblicz: log64=
4
v:
W trójkącie ABC długości boków AB i AC są odpowiednio równe 4 i 6, a długość środkowej AA' jest równa
√
10
. Oblicz długość boku BC.
6
seweryn:
mam znaleźć obraz punktu P w przesunięciu o wektor u jeśli a)P=(−2,−16
√
2
), jaki jest wzór
i jak to obliczyć
1
Rafal:
które wyrazy ciągu (a
n
) są większe od liczby x ? : a
n
=
√
3n+1
, x=4
1
mateos133:
zad 1 Oblicz długość przekątnej sześcianu o krawędzi a) 4 dm b) 14 √3 cm c) 3 √6 m
4
taki mały problem:
Proszę o szybką odpowiedź:
4
seweryn:
jak mam obliczyć pod jakim kątem jest nachylona do osi OX prosta dana równaniem y−
√
3
x−7=0
0
cherry:
Ramię trójkąta równoramiennego jest dwa razu dłuższe od podstawy. Suma promieni okręgu wpisanego i okręgu opisanego na tym trójkącie jest równa 11. Oblicz długość podstawy trójkąta.
1
Justyna:
Nie potrafie poradzic sobie z takim rownaniem
4
Miśka:
proszę o pomoc w ciągach
n
2
−12
n
+20
Które wyrazy ciągu o wyrazie ogólnym a
n
=
, n∊N
+
, są mniejsze od zera?
3
n
−14
0
dziara777:
podziekowania dla :
Godzio i Kalhiri
1
Kamlo :
Jak to wyliczyć 4*(10√6*10) =
2
seweryn:
witam jak mam sprawdzić czy dany punkt należy do wykresu funkcji
1
dziara777:
3
√
343
*49*
√
1
7
*
√
7
9
olx:
EKSTREMUM FUNKCJI, prosze o pomoc. Mam kilka przykładów z którymi niedokońca umiem sobie pporadzic:
0
Lyans:
wykaż, że w trójkącie prostokątnym, którego jeden00 z kątów ostrych ma miarę 30 stopni, wysokość i środkowe poprowadzone z wierzchołka kąta prostego dzielą go na 3 równe kąty.
8
Humanice:
Proszę o pomoc. Wymagane jest aby zachowana została kolejnosc postępowania w której zadanie zostało wykonane.
2
dziara777:
zapisz w postaci jednej potegi
0
dziara777:
0
Łukasz:
Jutro mam poprawe sprawdzianu i dowiedzialem sie ze bedzie takie zadanie i nie wiem czy to sa pelne dane.
9
dziara777:
(a
−2
)
3
a{−5
2
seweryn:
witam wszystkich mam wyznaczyć równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(0,19)i prostopadłej do prostej y=2x−17.jak mam to obliczyć
mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
0
brala:
W pudełku jest 15 losów, w tym 5 wygrywających. Wyciągamy jednocześnie cztery losy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych losów, co najmniej jeden będzie wygrywający?
0
v:
W trójkącie ABC długości boków AB i AC są odpowiednio równe 4 i 6, a długość środkowej AA' jest równa
√
10
. Oblicz długość boku BC.
0
cherry:
Ramię trójkąta równoramiennego jest dwa razu dłuższe od podstawy. Suma promieni okręgu wpisanego i okręgu opisanego na tym trójkącie jest równa 11. Oblicz długość podstawy trójkąta.
2
_All:
suma liczb podzielnych przez trzy od 9 do 300 wynosi ... ? jak to obliczyć.
0
brala:
W poniżej tabeli przedstawiono wyniki sondażu przeprowadzonego w grupie uczniów, dotyczącego czasu przeznaczonego na przygotowanie zadań domowych.
46
Małgosia :):
Witam wszystkich. Piszę w jednej sprawie... Mam jutro zaliczenie z matematyki i Pan dał mi zadania do zrobienia. Nie rozumiem jak zrobić dwa zadanka
5
Ola :
równania wykładnicze :
0
mm4:
Dany jest równoległobok ABCD i dowolny pkt M na płaszczyźnie Jaka jest maksymalna ilość punktów na bokach ABCD, których odległość od punktu M wynosi 5cm?
0
klaudia5500:
Oblicz pole powierzchni prostopadłościanu o wymiarach: 10dm x 3,5dm x 4 dm
0
brala:
. Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 2 cm., a kąt między ścianą boczną i płaszczyzną podstawy ma miarę π/4 . Oblicz objętość tego ostrosłupa.
2
mateos133:
zad 1 Oblicz długość przekątnej sześcianu o krawędzi
3
brala:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątem suma długości jego krawędzi jest równa 68 cm., a pole powierzchni całkowitej 190 cm2.
0
asia:
do dawidziorrr
1
efa:
x−3
f(x)=log
2
x−1
1
brala:
f(x) = log
2
〖(X−3)/(X−1)〗
0
Marysia:
do ROBINKI a skąd się wzięło te a=2m ?
7
ana:
w romb o kacie ostrym 60 stopni wpisano kolo o polu S.oblicz pole tego rombu
2
ana:
oblicz pole trapezu o podstawach 6 oraz 13 i ramionach 5 i 4
√
2
|
2
Marysia:
Ile metrów listw zużyto? Marysia: Wykorzystano zdrewniałe listwy do szkieletu altanki o kształcie graniastosłupa
1
Marysia:
Marysia: Dana jest funkcja: y= 3x(2)−12x+9 a) podaj postać kanoniczną funkcji
1
ana:
przekątna kwadratu jest o 2cm dluzsza od jego boku.oblicz pole tego kwadratu.
1
Marysia:
Marysia: określ dziedzinę funkcji
1
Marysia:
jeżeli środek okręgu opisanego na trójkącie leży na jednym z boków tego trójkąta to trójkąt jest.... ?
2
Marysia:
Miejsce zerowe funkcji y= 1/2x − 3/5 A) Należy do przedziału (− nieskończoności, −1) (−1, + nieskończoności)
1
ana:
boki trojkata maja dlugosc 12,14,18.wyznacz stosunek odpowiednich wysokosci opuszczonych na te boki.Prosze o pomoc kompletnie nie wiem od czego zaczac w tych zadaniach
2
ana:
dane sa dwa kola o promieniach 3cm i 4 cm.wyznacz promien kola ktorego pole jest rowne sumie pol danych kol
2
ana:
Przekątna prostokąta ma długośc 6cm i tworzy z bokiem kąt 60 stopni.Oblicz obwód tego prostokąta.
1
ana:
Jeden bok prostokąta zwiększono o 10% a drugi zmniejszono o 10%.O ile procent zmieniło się pole prostokąta?
1
ana:
dany jest trójkąt prostokątny o kącie ostrym 30 stopni.Oblicz obwód tego trójąta,gdy przeciwprostokątna ma długośc 12dm
2
marzenusia:
zad1) Dany jest odcinek AB oraz punkt C należący do tego odcinka. Wiedząc, że: a) |AB|= 18, |BC|=6, oblicz | AC| podzielone przez |AB|,
1
Marysia:
(x−8)(x+3)(3x−1)=0 a) dokładnie jeden pierwiastek wymierny
1
Marysia:
Dana jest funkcja: y= 3x(2)−12x+9 a) podaj postać kanoniczną funkcji
2
Marysia:
jeżeli środek okręgu opisanego na trójkącie leży na jednym z boków tego trójkąta to trójkąt jest.... ?
1
Marysia:
określ dziedzinę funkcji y= x(2)−4
1
anna:
obliczanie rat pan tomek ulokowal w banku 4000pln na 3 lata oprocentowanie wynosilo 4,3 % odsetki naliczane co
2
anna:
w ciagu arytmetycznym 2a4 +a7=18 oraz s8=40
1
anna:
tak jak w temacie mam zadanie
1
Bozena55:
http://matematyka.pisz.pl/forum/52426.htmln help.
2
katarzyna:
prosze o pomoc katarzyna: narysuj siatkę ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wiedząc że przekątna jego
15
Bozena55:
Mateusz chemia
organiczna( od alkoholi do mydeł ) jak to sie szybko nauczyć. podpowiesz?
2
marzenusia:
Zad 1) Trójkąt ABC jest podobny do trójkąta A'B'C'. OBlicz długość boków obu tych trójkątów, jeśli obwód trójkąta ABC wynosi 27, długość jego boków są w stosunku 2:3:4, a skala
1
dziara777:
siema znalazlem jeszcze kilka logarytmow
0
dziara777:
siema prosze pomozcie rozwiazac:
1
Marysia:
Ile kosztowały ciastka jeżeli 4/3 ich wartości to 8 zł?
0
Marysia:
Wykorzystano zdrewniałe listwy do szkieletu altanki o kształcie graniastosłupa prawidłowego sześcio kątnego. Ile metrów listw zużyto jeżeli wysokość jest 2 razy dłuższa od podstawy, a
2
katarzyna:
narysuj siatkę ostrosłupa prawidłowego wiedząc że przekątna jego podstawy ma długość 6 cm a wysokość jego ściany bocznej ma długość 4 cm.
10
Basia:
Eto !
Bogdanie!
10
kuzu:
Takich przykładów brakuje w ciągach.oczywiscie prosze o rozwiazanie jesli mozna