promien kola
ana: dane sa dwa kola o promieniach 3cm i 4 cm.wyznacz promien kola ktorego pole jest rowne sumie
pol danych kol
20 maj 13:09
Kalhiri: Koło I (promień 3cm):
PI = πr2
PI = 9π
Koło II (promień 4cm):
PII = 16π
Suma obu pól będąca polem trzeciego koła:
PIII = 9π + 16π = 25π
Promień trzeciego koła obliczamy podstawiając do wzoru:
PIII = πr2
25π = πr2 | :π
25 = r2
r = 5 lub r = −5 (sprzeczność, ponieważ promień nie może być ujemny)
ODP.: Trzecie koło ma promień równy 5cm.
20 maj 13:24
ana: genialny dzieki
20 maj 13:35