trygonometria
pomocy: nie widze takiego przeksztalcenia
| | 180 | | 180 | | 360 | |
4sin |
| cos |
| =2sin |
| ?
|
| | 5 | | 5 | | 5 | |
Skad to sie wzielo
20 maj 20:40
R.W.16l: wyobraź sobie że 180/5 to x
4sinxcosx=2*2sinxcosx=2sin2x
2x=360/5
20 maj 20:42
pomocy: dzieki jakos nie zauwazylem

, a takie zadanko jeszcze mam :
Dlugosci a,b,c bokow trojkata i miary przeciwleglych im katow odpowiednio α,β,γ
| | 3 | |
spelniaja warunki a3+b3+c3 = (a+b+c)c2 oraz sinαsinβ= |
| .
|
| | 4 | |
Udowodnij, ze trojkat ten jest rownoboczny.
Czapki z glow dla tego kto to rozwiaze
20 maj 20:47
R.W.16l: | | [cos(α−β)−cos(α+β) | |
sinαsinβ= |
| |
| | 2 | |
to moze się przydać?
20 maj 20:51
pomocy: To ma ktos pomysl na to zadanko ?
R.W.16l masz chyba racje, to sie przyda
ale wydaje mi sie ze trzeba bedzie tez skorzystac z twierdzenia cosinusow.
Z tego pierwszego warunku wydaje mi sie ze powinno sie wyliczyc c
2 tylko
| | a3+b3+c3 | |
jak skrocic cos takiego |
| |
| | a+b+c | |
20 maj 22:13
pomocy: Godzio masz jakis pomysl
20 maj 22:16
Bogdan:
Próbuję, proszę o chwilę cierpliwości.
20 maj 22:28
Bogdan:

a
3 + b
3 + c
3 = (a + b + c)c
2 ⇒ a
3 + b
3 + c
3 = (a + b)c
2 + c
3
a
3 + b
3 = (a + b)c
2 ⇒ (a + b)(a
2 − ab + b
2) = (a + b)c
2 ⇒ a
2 − ab + b
2 = c
2
a
2 + b
2 − c
2 = ab
Z wzoru cosinusów: c
2 = a
2 + b
2 − 2ab*cosγ ⇒ 2ab*cosγ = a
2 + b
2 − c
2
| | 1 | |
2ab*cosγ = ab ⇒ cosγ = |
| ⇒ γ = 60o |
| | 2 | |
| | 1 | |
cosγ = cos(180o − (α + β)) = −cos(α + β) = |
| |
| | 2 | |
| | cos(α − β) − cos(α + β) | | 3 | |
sinα*sinβ = |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | |
| cos(α − β) + 0,5 | | 3 | |
| = |
| ⇒ ... |
| 2 | | 4 | |
20 maj 22:41
pomocy: doszedlem do tego, ze
| | 1 | |
cosαcosβ= |
| i dalej nie wiem
|
| | 4 | |
20 maj 23:03
Bogdan:
Kontynuuję.
| | 1 | | 3 | |
⇒ cos(α − β) + |
| = |
| ⇒ cos(α − β) = 1 ⇒ α − β = 0o ⇒ α = β |
| | 2 | | 2 | |
Skoro γ = 60
o i α = β, to α + β = 120
o ⇒ α + α = 120
o ⇒ 2α = 120
o ⇒ α = 60
o
i β = α = 60
o.
20 maj 23:09
pomocy: Ok, wielkie dzieki.
Genialny z Ciebie matematyka

Szacun
20 maj 23:12
pomocy: A ma ktos pomysl na przedstawienie tych przykladow w postaci iloczynowej,
bo mi cos nie idzie ::
2 1−ctg
2x
Bardzo prosze o jak najszybsza pomoc
20 maj 23:29