Uzasadnij wzór na pole Δ.
Olek: Uzasadnij wzór na pole Δ.
20 maj 18:58
Basia:
który ? jest ich co najmniej kilka
20 maj 18:59
Olek: dowolnego
20 maj 18:59
Basia:

tr.ADC i tr.AFC mają takie same katy i jeden bok wspólny ⇒ są przystające ⇒
⇒ P
ADC=P
AFC=
12P
ADCF=
12x*h
tr.BDC i tr.BEC mają takie same katy i jeden bok wspólny ⇒ są przystające ⇒
⇒ P
BDC=P
BEC=
12P
BDCE=
12y*h
P
ABC=P
ADC+P
BDC =
12x*h+
12y*h=
12(x+y)*h =
12*a*h
mniej więcej tak to tłumaczą w V klasie podstawówki, nie używając pojęcia "przystające"
może wystarczy ?
20 maj 19:09
Olek: Ok wiem o co chodzi.
20 maj 19:17