jak mam znaleźć obraz punktu P=(3,-1) w przesunięciu o wektor KL
seweryn: jak mam znaleźć obraz punktu P=(3,−1) w przesunięciu o wektor KL jeżeli
a)K=(2,−1) L=(3,−5)
jak mogę to obliczyć?i prosiłbym o wzór na to..
sorki że tyle dzisiaj proszę o wytłumaczenie ale jutro mam poprawę i od tego zależy czy zdam
20 maj 19:34
seweryn: czy najpierw mam przesunąć o wartość K a nastęnie o wartość L

tak
20 maj 19:48
R.W.16l: proszę

Wzór na wektor − wektor KL=(x
L−x
K; y
L−y
K) czyli tutaj wektor będzie (1; −4)
Wzór na przekształcenia punktu
Punkt p, przekształcenie o wektor u=[p; q]
P(x;y) −−T
u−−> P'(x−p; y−q)
czyli jak masz punkt P(3;−1), przekształcenie o wektor [1; −4] to:
P(3;−1) −−T
w−−> P'(3−1;−1+4)
P'(2;3)
20 maj 19:51
R.W.16l: ale oczywiście można też tak jak zaproponowałaś − po kolei. najpierw o wektor [1;0] a potem o
wektor [0;−4]
20 maj 20:01
seweryn: dziękuje
20 maj 20:11