jak to obliczyc pomocy
niew: Zad.1
Fabryka produkuje dziennie 10 000 ołówków z których każdy ma kształt walca o promieniu podstawy
4 mm i wysokosci 18 cm
Ile drewna zużywa dziennie fabryka , jesli przy produkcji ołówków 40% drewna to odpady?
Zad.2
Z prostopadłościennej drewnianej belki o wymiarach 20cm x 20cm x 200cm wytoczono kloc w
kształcie
walca o promieniu podstawy 10 cm i wysokości 2m. Ile procent objętości belki stanowią odpady
przy wytaczaniu kloca? Przyjmij π=3,14
20 maj 18:16
Basia:
ad.1
ołówek (przez zastruganiem) jest walcem
r=0,4 cm
H=18cm
oblicz Vwalca
pomnóż przez 10 000
dodaj do wyniku 40% czyli pomnóż przez 1,4
zamień na m3
ad.2
Vbelki=a*b*c = 20*20*200 cm3 = 80 000 cm3
Vkloca=πr2*H=π*102*200=100*200*π cm3 = 20 000*π cm3
podstaw za π i policz
Vodpadów=Vbelki−Vkloca
podstaw i wykonaj obliczenia
20 maj 18:25