zadania
Miśka: które z wyrazów ciągu (a
n) są równe zeru,jeśli:
20 maj 18:06
Basia:
ułamek = 0 ⇔ licznik = 0
an=0 ⇔
n2−4n−21=0
Δ itd.
pamiętaj, że n∊N
20 maj 18:10
Miśka: mam brak rozwiązania,bo delta wychodzi mniejsza niż 0
20 maj 18:13
Basia:
a to jakim cudem ?
a=1
b=−4
c=−21
Δ=b2−4ac=(−4)2−4*1*(−21)=16+48=64
20 maj 18:18
Miśka: ajjj no tak! wybacz zagalopowałam się w tym

to już dobrze bedzie,dzięki śliczne
20 maj 18:19
Miśka: tyle ze 4 *21= to nie 48,a 84
20 maj 18:20
Basia: prawda; Δ=100
20 maj 18:26
Miśka: tak,bardzo dziękuje za pomoc
20 maj 18:27