znajdz wartości najmniejsze i największe funkcji na wskazanych przedziałach:
olx: znajdz wartości najmniejsze i największe funkcji na wskazanych przedziałach:
a) f(x)=(x−3)2*e|x| , [−1,4]
b) f(x)=1−|9−x2|, [−5,1]
Proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak to zrobić....
20 maj 22:09
Lucyna: cóż, robię to zadanie dla takich funkcji:
a) f(x) = (x−3)2 ; [−1,4]
mamy do czynienia z funkcją kwadratową, która ma miejsce zerowe dla x=3, osią symetrii jest
x=3, ponieważ przedział na którym mamy znaleźć mini max naszej funkcji nie jest "równo"
rozłożony na prawo i lewo, to największą wartość będzie miała w punkcie dalej położonym do
x=3, zatem wartość max f(−1) = 16
min f(3) = 0, ponieważ ramiona paraboli są skierowane do góry, to najmniejsza wartość jaką może
osiągnąć funkcja postaci (x−a)2 jest równe 0.
b) f(x) = 1 − |9 − x2|; [−5,1]
najmniejszą wartość ta funkcja osiągnie tam gdzie |9 − x2| będzie miał największą wartość,
największą wartość osiąga dla x=0 ( ponieważ pierwiastki to 3 i −3 a wierzchołek leży
dokłodnie w połowie drogi między miejscami zerowymi, czyli w x=0) i f(0) = −8
teraz największa wartość, będzie wtedy gdy |9 − x2| będzie miało najmniejszą wartość, ponieważ
interesuje nas aby odjąć jak najmniej, czyli chcemy aby |9 − x2| = 0 a to ⇔ x=3 lub x=−3 ale
tylko x=−3 należy do przedziału, więc max mamy dla f(−3) = 1 − |9 − 9| = 1
20 maj 22:29
Basia:
ad.1
to chyba ma być
f(x) = (x−3)2*e|x|
dla x∊<−1,0) mamy
f(x)=(x−3)2*e−x
dla x∊<0,4> mamy
f(x)=(x−3)2*ex
x∊<−1,0) to
f'(x) = 2(x−3)*e−x+(x−3)2*e−x*(−1)= e−x(2x−6−x2+6x−9)=e−x(−x2+8x−15)
x∊(0,4> to
f'(x)=2(x−3)*ex+ex(x−3)2=ex(2x−6+x2−6x+9)=ex(x2−4x+3)
w punkcie x0=0 funkcja nie jest różniczkowalna
−x2+8x−15=0
Δ=64−4*(−1)*(−15)=64−60=4
x1=−8−2−2=5∉<−1,0)
x2=−8+2−2=3∉<−1,0)
x2−4x+3=0
Δ=16−4*1*3=4
x1=4−22=1
x2=4+22=3
x∊(0,1) ⇒ x2−4x+3>0 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie
x∊(1,3) ⇒ x2−4x+3<0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
x∊(3,4> ⇒ x2−4x+3>0 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie
xMax=1
xmin=3
f(1)=(1−3)2*e|1|=4e
f(3)=(3−3)2*e|3|=0
należy jeszcze zbadać wartości na końcach przedziału i w p−cie 0
f(−1)=(−1−3)2*e|−1|=16e
f(4)=(4−3)2*e|4|=e4
f(0)=(0−3)2*e|0|=9
wartość największa: f(−1)=16e
wartość najmniejsza: f(3)=0
22 maj 12:35
Basia:
ad.2
f(x)=1−|9−x2| w przedziale <−5,1>
g(x)=9−x2=(3−x)(3+x)
x∊(−∞,−3)∪(3,+∞) ⇒ 9−x2<0
x∊<−3,3> ⇒ 9−x2≥0
stąd:
x∊<−5,−3) ⇒ f(x)=1−(−(9−x2))=1−(−9+x2)=−x2+10
x∊<−3,1> ⇒ f(x)=1−(9−x2)=x2−8
x∊<−5,−3) ⇒ f'(x)=−2x
x∊(−3,1> ⇒ f'(x)=2x
w punkcie x=−3 funkcja nie jest różniczkowalna
−2x=0 ⇔ x=0∉<−5,−3)
2x=0 ⇔ x=0∊(−3,1>
x∊(−3,0) ⇒ 2x<0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
x∊(0,1> ⇒ 2x>0 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie
xmin=0
f(0)=1−|9−02|=1−9=−8
i jak poprzednio
f(−5)=1−|9−25|=1+16=17
f(−3)=1−|9−9|=1
f(1)=1−|9−1|=1−8=−7
wartość najmniejsza: f(0)=−8
wartość największa: f(−5)=17
22 maj 12:47
Basia: oj błąd:
f(−5)=1−16=−15
wartość najmniejsza: f(−5)=−15
wartość największa: f(−3)=1
22 maj 12:49
Lucyna: racja nie sprawdziłam końca przedziałów

dzięki Basiu za poprawienie.
22 maj 23:54