jak mogę obliczyć wartości a,b,c
seweryn: witam
jak mogę obliczyć wartości a,b,c punkty A=(−3,a) B=(2b,1/2) i C=(c−2,−3c) leżą na prostej
5x+2y−4=0

proszę o pomoc
20 maj 21:27
seweryn: mógłby mi to ktoś wytłumaczyć

:(
20 maj 22:24
Lucyna: skoro leżą na tej prostej, to jak podstawisz w (robię to dla punktu A=(−3,a)) miejsce x→ −3 a
za y podstawisz a, otrzymasz równanie z jedną niewiadomą:
5*(−3) + 2a − 4 = 0
−15 +2a −4 = 0 musisz znaleźć takie a aby to równanie było prawdziwe
2a = 19 /:2
a=9,5 czyli dla a=9,5 równanie jest spełniona, a zatem punkt należy do tej prostej, tak samo
robi się pozostałe punkty.
20 maj 22:39