Problem ze zdaniem duży, pomocy!!
wosik: Witajcie a ja mam taki problem. Muszę poprawić semestr i zaliczyć równania wielomianowe i otóż,
używam podręcznika "Matematyka II" Gdańskie wydawnictwo oświatowe. Tam mam Równania
wielomianowe i rozkład wielomianów na czynniki i tak, patrzę na to i nie mogę tego pojąć,
staram się z tym kombinować i nie daję rady a problemem jest to, że po prostu te zadania które
mam w podręczniku nie są opisane tu na stronce i nie mogę tego pojąć

Rozkład zaskoczyłem i
tego się nauczyłem bo tutaj na prawdę super wchodzi uczenie. Zwracam się do Was z prośbą o
pomoc, czy ktoś był by w stanie rozpisać mi jakoś choćby po 2 pierwsze przykłady z tych zadań
na zdjęciu (link−>
http://img193.imageshack.us/img193/5377/dsc4417dj.jpg ) wiem, że to dużo ale jak tego do jutra nie pojmę to moja sytuacja
będzie bardzo mizerna. Bardzo proszę o pomoc
Kejt: mogę Ci zrobić te 2 pierwsze z ! zadania... nad resztą musiałabym pokombinować..
1.
a)
(x−3)(2x+5)(4−3x)
2=0
x−3=0
x=3
2x+5=0
2x=−5
x=−2,5
(4−3x)
2=0
16+9x
2−24x=0
a=9
b=−24
c=16
Δ=b
2−4ac=(−24)
2−4*16*9=576−576=0
Bogdan:
Uwaga do rozwiązania zadania 1.
(x − 3)(2x + 5)(4 − 3x)
2 = 0
x − 3 = 0 ⇒ x = 3
| | 4 | |
(4 − 3x)2 = 0 ⇒ 4 − 3x = 0 ⇒ 4 = 3x ⇒ x = |
| |
| | 3 | |
(niepotrzebnie
Kejt podnosiłaś (4 − 3x) do kwadratu i potem wyznaczałaś Δ.