trygonometria
Sara: POMOCY


Sprowadz do postaci iloczynowej:
sin
2x−sin
2y
20 maj 18:21
robinka: (sinx−siny)*(sinx+siny)
20 maj 18:23
Sara: nierozumiem do konca

jak mozna troszke jasniej

to bede wdzieczna
20 maj 18:25
robinka: korzystasz ze wzoru skróconego mnożenia x2−y2= (x−y)*(x+y)> tu jest postać iloczynowa
20 maj 18:27
Sara: ok, tylko jak dojsc do wyniku sin(x−y)sin(x+y), bo mi dalej
przeksztalcenia nie wychodza.\
Wiem ze najpierw korzystam z sumy i roznicy funkcji tryg., a potem
20 maj 18:30
20 maj 18:34
robinka: za chwilkę ci napisze, mam pomysł
20 maj 18:37
robinka: | | x−y | | x+y | |
sinx−siny=2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x+y | | x−y | |
sinx+siny=2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x−y | | x+y | | x+y | | x−y | |
(sinx−siny)*(sinx+siny)=(2sin |
| *cos |
| )*(2sin |
| *cos |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
20 maj 18:49
robinka: czyli
sin2α=2sinαcosα
grupujesz i korzystasz z powyższego wzoru
sin(x−y)(sin(x+y)
20 maj 18:51
Sara: a taki przyklad jak zrobic
1+sin2x
tez sprowadzic do postaci iloczynowej
20 maj 19:29
meduza:
1= sin2x +cos2x
sin2x = 2sinx *cosx
sin2x +2sinx*cosx+cos2x= ( sinx+cosx)2
20 maj 19:34
Sara: thx, a taki :
1 − sinx + cosx , tez do postaci ilocznowej
20 maj 19:40
Sara: wie ktos
20 maj 19:48
robinka: myślę nad tym jak to zrobić
20 maj 20:01
R.W.16l: sin
2+cos
2−sin+cos=sin(sin−1)+cos(cos+1) ? coś może z tym
20 maj 20:02
R.W.16l: a nie, ma być iloczynowa, sorrki
20 maj 20:03
meduza:
cos2a= 2cos2a −1
cosx= 1−2sin2x2=> cosx
sinx= 2sinx2*cosx2
1 −2sinx2*cosx2+ 2cos2x2−1=
= 2cosx2( cosx2−sinx2)
20 maj 20:12
meduza: sorry poprawiam ten drugi zapis
ma być:
cosx= 2cos2x2−1
20 maj 20:14
meduza:
wszystko bez tego drugiego zapisu ( wpisał mi się pomyłkowo)
20 maj 20:15
Sara: w odpowiedzial do tego przykladu mam
20 maj 20:19
meduza:
zatem dokańczam:
2cos
x2[sin( 90
o−
x2) − sin
x2]=
| | 90o | | 90o−x | |
2cosx2*2cos |
| *sin |
| =
|
| | 2 | | 2 | |
| | 90o−x | |
= 2*cosx2*2cos45o*sin |
| =
|
| | 2 | |
| | √2 | | 90o−x | |
= 2*cosx2*2 |
| *sin |
| =
|
| | 2 | | 2 | |
| | 180o−2x | | 90o−x | |
to jest to samo bo: sin |
| = sin |
| |
| | 4 | | 2 | |
20 maj 20:38
Sara: A jak obliczyc to nie uzywaja tablic :
cos10*cos30*cos50*cos70 =

Wie ktos ?
20 maj 22:47