matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
bardzo ważne
Marysia:
Marysia: określ dziedzinę funkcji y= x(2)−4 ______ + 4 x
20 maj 13:43
Jakub:
x
2
−4
Pewnie chodzi o tą funkcję y=
+ 4
x
Mianownik musi być różny od zera, dlatego dziedzina to D=
R
\{0} (wszystkie liczby rzeczywiste oprócz zera).
20 maj 13:52