II czesc ciągów
Miśka: Pomocyyy...
| | 2n2−3n+1 | |
..Czy w ciągu o wyrazie ogólnym an= |
| , n∊N+,występuje wyraz równy 5? |
| | 2n−1 | |
Jeśli tak,to który?Udowodnij, że wszystkie wyrazy tego ciągu wyrażają się liczbami naturalnymi.
20 maj 18:10
Basia:
rozwiąż równanie
a
n=5
czyli
2n
2−3n+1=10n−5
2n
2−13n+6=0
Δ itd.
pamiętaj, że pierwiastki równania będą rozwiązaniami zadania ⇔ będą liczbami naturalnymi
20 maj 18:13
Miśka: tak to dalej wiem jak zrobic

tutaj delta ładna mi wychodzi,ale we wczesniejszym przykładzie
w którym mi pomagałas,to delta mniejsza od 0 mi wyszła..:(
20 maj 18:17
Basia: już Ci odpowiedziałam w tamtym poście
20 maj 18:18
Miśka: w tym mi idealnie wyszło!

dziękuje
20 maj 18:19