oblicz granicę ciągu
Martyna: Mam do obliczenia granicę ciągu:
n→
∞
Czy ktoś potrafi to rozwiązać?
20 maj 23:47
Bogdan:
| 2*2n − 9*3n | | | |
| = |
| = .... |
| 9*3n | | 9*3n | |
20 maj 23:51
Gustlik: | | 2n+1−3n+2 | | 2*2n−9*3n | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| =
|
| | 3n+2 | | 9*3n | |
| | 2*2n/3n−9 | | 2*2n/3n | | 9 | |
=limn→∞ |
| =limn→∞ |
| − |
| =
|
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 2 | | 2n | | 2 | | 2 | | 2 | |
limn→∞ |
| * |
| −1=limn→∞ |
| *( |
| )n−1=0−1=−1, bo ( |
| )n→0 |
| | 9 | | 3n | | 9 | | 3 | | 3 | |
21 maj 00:00
Martyna: | | 2 | |
można skrócić 32 ale co zrobić z tym ( |
| )n ? Jak z tego wyjść... |
| | 3 | |
21 maj 00:05
Martyna: o nie zauważyłam, że już ktoś pomógł

Dziękuję wam bardzo chłopaki
21 maj 00:06
meduza:
| | 2n*2 | | 3n+2 | | 2n*2 | |
an= |
| − |
| = |
| −1
|
| | 3n*9 | | 3n+2 | | 3n*9 | |
a
n= (
23)
n*
29 −1
(
23)
n →0
lima
n= 0*
29−1= −1
21 maj 02:16
Amaz: no można powiedzieć, że tutaj "gołym okiem" widać, że bedzie −1, wystarczy tylko spojrzeć na
największe wyrazy licznika i mianownika, wtedy po obliczeniach, wiemy przynajmniej czy
odpowiedź jest dobra
21 maj 14:49