równanie prostej
seweryn: witam wszystkich mam wyznaczyć równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(0,19)i
prostopadłej do prostej y=2x−17.jak mam to obliczyć

mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
Kalhiri: Proste są do siebie prostopadłe, gdy:
a
1 * a
2 = −1
a
1 = 2
2 * a
2 = −1
| | 1 | |
Mamy już współczynnik kierunkowy, funkcja wygląda tak: y = − |
| x + b |
| | 2 | |
b − jest to punkt przecięcia się funkcji z osią OY.
Punkt A (0, 19) należy do wykresu tej funkcji. Zauważ, że znajduje się on na osi OY, zatem
naszym b będzie 19.
| | 1 | |
Równanie funkcji ostatecznie będzie wyglądać: y = − |
| x + 19 |
| | 2 | |
Mam nadzieję, że rozjaśniłam.