matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pola i obwody
grażka:
***)obwód kwadratu,w którym przekątna jest o 2 dłuższa od boku wynosi
?
20 maj 21:58
Lucyna:
przekątna kwadratu to a
√
2
teraz dodatkowo wiemy, że jest dłuższa o 2 od boku, czyli a
√
2
= a+2 a
√
2
− a = 2 a(
√
2
−1) = 2
2
a =
= 2
√
2
− 2
√
2
−1
O = 4a = 8
√
2
− 8
20 maj 22:33