Rozwiąż nierówność
POMOCY: Rozwiąż nierówność
4|x2−9x|>8
20 maj 20:20
R.W.16l: ja bym narysował wykresy:
|x2−9x| oraz 2
i podpatrzył dla których x ta 1. jest większa od drugiej
20 maj 20:28
R.W.16l: bo algebraicznie pomysłów nie mam
20 maj 20:28
Kejt:
4|x2−9x|>8
|x2−9x|>32
x2−9x>32 v x2−9x<−32
x2−9x−32>0 v x2−9x+32<0
20 maj 20:31
R.W.16l: tam się dzieli przez 4 czyli będzie 2 a nie 32
20 maj 20:34
ojejku: najpierw podziej przez 4 a później skorzystaj z własności wart.bezwzględnej
podpowiem: |x|>a −> x<−a v x>a
i wynikiem będzie suma tych dwóch zbiorów
20 maj 20:34
R.W.16l: tak? to pokaż jak to zrobić, bo mi cuda wychodzą, a z chęcią bym to wiedział jak robić (na
przyszłosć)
20 maj 20:35
meduza:
Kejt
| | 8 | |
|
| = 2 ......... a nie 32 |
| | 4 | |
20 maj 20:41
ojejku: 4|x2−9x|>8
|x2−9x|>4
teraz z własności:
x2−9x<−4 v x2−9x>4
x2−9x+4<0 v x2−9x−4<0
obliczasz delte, wyznaczasz x, rysujesz sobie przybliżony wykres i odczytujesz dla jakich
wartości fuknkja przyjmuje wartości ujemne. i masz wynik
20 maj 20:44
ojejku: tzn. wyjdą ci dwa wyresy i dwa przedziały z których wyznaczasz sumę.
20 maj 20:46
R.W.16l: aaa ja tam delty nie miałem... musze się jej chyba sam nauczyć, jak mam umieć robić takie
rzeczy o.O a tak mi się nie chcę
20 maj 20:46
ojejku: bez delty nie wiem czy da się to zrobić, przynajmniej nic mi narazie do głowy nie przychodzi:
wzrór na deltę masz taki: b2−4ac z ax2+bx+c
a później żeby oliczyć x=b2−√Δ/2 v x=b2+√Δ/2
20 maj 20:50
R.W.16l: czyli tutaj delta to będzie?
Δ=81−16=67
| | √67 | | √67 | |
x=81− |
| v x=81+ |
| |
| | 2 | | 2 | |
√49/2<
√67/2<
√81/2
7/2<
√67/2<9/2
√67/2 można powiedzieć, ze jest ≈ 4
czyli x=77 v x=85
20 maj 20:54
Kejt: em.. ja mnożyłam nie dzieliłam..
20 maj 20:56
POMOCY: to w końcu jaki będzie ostateczny wynik?
20 maj 21:08
Bogdan:
4|x2 − 9x| > 8 ⇒ |x2 − 9x| > 2
x2 − 9x < −2 lub x2 − 9x > 2
x2 − 9x + 2 < 0 lub x2 − 9x − 2 > 0
Rozwiązaniem jest suma przedziałów będących rozwiązaniem każdej z nierówności.
20 maj 21:24