matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Miśka:
proszę o pomoc w ciągach
n
2
−12
n
+20
Które wyrazy ciągu o wyrazie ogólnym a
n
=
, n∊N
+
, są mniejsze od zera?
3
n
−14
20 maj 17:26
Miśka:
prosze o pomoc
20 maj 17:37
robinka:
a
n
<0 3n−14≠0 (n
2
−12n+20)*(3n−14)<0 liczysz Δ=64 n
1
=2 n
2
=10
2
n=4
3
od
√
1,5,6,7,8,9
wyraz
20 maj 17:43
robinka:
2
n=4
3
n∊N
20 maj 17:46
Miśka:
o bardzo ładnie,dziękuje bardzo!
20 maj 17:47