prosze o rozwiązanie
Marysia: Ile metrów listw zużyto?
Marysia: Wykorzystano zdrewniałe listwy do szkieletu altanki o kształcie graniastosłupa
prawidłowego
sześcio kątnego. Ile metrów listw zużyto jeżeli wysokość jest 2 razy dłuższa od podstawy, a
ściana boczna ma 8 m2 ?
20 maj 14:29
robinka: H=2a
Pb=a*H=a*2a=2a2
8=2a2
a=2m
L: 2*6*2+6*4= 48m − zużyto tyle listwy
20 maj 14:34
robinka: a> długość krawędzi podstawy wynosi dwa metry
8=2a
2 /:2
4=a
2 /
√
a=2
Długość potrzebnej listwy L: 6 (sześć krawędzi)*a*2(podstawy)+ 6(sześć wysokości w
graniastsłupie)*H
czy teraz to jasne
20 maj 14:43