Ciągi
kuzu: Takich przykładów brakuje w ciągach.oczywiscie prosze o rozwiazanie jesli mozna

Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n=(n−4)(n−7). sprawdz, które wyrazy tego ciągu są ujemne.
oraz
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a=−2n+8, wyznacz wszystkie dodatnie wyrazy tego ciągu.
20 maj 00:19
Basia:
ad.1
rozwiąż nierówność
(n−4)(n−7)<0
n∊(4,7)
n=5,6
piaty i szósty
ad.2
−2n+8>0
−2n>−8
n <4
n=1,2,3
20 maj 00:22
kuzu: dobra ad2 zrozumialem i wiem juz o co chodzi ale 1 nie jarze xD
20 maj 00:27
Basia:
(n−4)(n−7)=n2−11n+28
f.kwadratowa, możesz liczyć Δ itd., ale po co, skoro już z postaci iloczynowej mamy miejsca
zerowe
n1=4 n2=7
wykres: parabola ramionami do góry bo a=1
teraz jasne ?
można też inaczej;za chwilę napiszę
20 maj 00:30
Basia:
iloczyn dwóch czynników < 0 ⇔
są one różnych znaków
czyli
(n−4)(n−7)<0 ⇔
[ n−4<0 i n−7>0 ] lub [n−4>0 i n−7<0 ] ⇔
[ n<4 i n>7] lub [ n>4 i n<7 ] ⇔
niemożliwe lub [ n>4 i n<7 ] ⇔
n>4 i n<7 ⇔
n=5,6
20 maj 00:33
kuzu: fakt znowu ta cholerna funkcja sie kłania. niedobrze. xD
20 maj 00:35
kuzu: dziekuje bardzo za wytłumaczenie
20 maj 00:36
Gustlik: Basiu, po co gmatwasz proste zadanie?
Wystarczy rozwiązać zwykłą nierówność kwadratową, jak na x−ach i wybrać z otrzymanego
przedziału liczby naturalne:
(n−4)(n−7)<0
n1=4, n2=7
Parabola ramionami w górę, bo a=1>0, czyli n€(4, 7)∩N+, czyli n=5 lub n=6.
CIĄGI NALEZY TRAKTOWAĆ JAK FUNKCJE, a "n" traktować jak "x", czego jak ognia unikają
nauczyciele, i tak samo rozwiązywać, jak na "x"−ach, tylko potem wybrać ze zbioru rozwiązań
liczby naturalne. Wtedy jest prościej.
20 maj 01:39
Gustlik: Ta druga metoda może być jedynie traktowana jako ciekawostka, że taka istnieje. Ja wiem, o co
chodzi, ale dla części uczniów ona będzie niezrozumiała.
20 maj 01:41
Basia: Gustlik, a dwa posty do góry to już nie łaska przeczytać ?
20 maj 05:06
Basia: A poza tym jak będzie (3√x−1)(5√2x−3)<0 to też wykres narysujesz ?
20 maj 05:08