pole trapezu
ana: oblicz pole trapezu o podstawach 6 oraz 13 i ramionach 5 i 4√2|
20 maj 14:36
robinka:

a=5
b=4
√2
x
y=7−x
brakuje nam h?
tworzymy uklad równań:
h
2+x
2=a
2
(7−x)
2+h
2=b
2
h
2+x
2=25
49−14x+x
2+h
2=32 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
14x−49=7
14x=56
x=4
y=3
spróbuj obliczyć sama h i pole
20 maj 15:02
Basia:

a=13
b=6
d=4
√2
c=5
x+y+b=a
x+y=a−b=13−6=7
y=7−x
h
2+y
2=d
2=32
h
2+x
2=c
2=25 /*(−1)
h
2+y
2=32
−h
2−x
2=−25
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y
2−x
2=7
(7−x)
2−x
2=7
49−14x+x
2−x
2=7
−14x=−42
x=3
h
2+3
2=25
h
2+9=25
h
2=16
h=4
podstaw do wzoru na pole trapezu
20 maj 15:05