β=180−α
tw.cosinusów (tr.A'AB)
x2=(√10)2+42−2*√10*4*cosα
x2=10+16−8√10*cosα
tw.cosinusów (tr.A'AC)
x2=(√10)2+62−2*√10*6*cosβ
x2=10+36−12√10*cos(180−α)
x2=10+36−12√10*(−cosα)
x2=10+36+12√10*cosα
x2=46+12√10*cosα
x2=26−8p{10)*cosα /*(−1)
x2= 46+12√10*cosα
−x2=−26+8√10*cosα
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0=20+20√10cosα
20√10*cosα=−20
| 20 | 1 | |||
cosα= − | = − | |||
| 20√10 | √10 |
| 1 | ||
x2=26−8√10*(− | ) | |
| √10 |
z tw. cosinusów:
42= x2+(√10)2−2*x*√10*cosα
i 62= x2+√10)2−2*x*√10*cos(180o−α) , cos (180o−α)= − cosα
x2+10 −2x√10*cosα= 16
x2+10 +2x√10*cosα= 36
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x2+20 = 52 => 2x2= 32 => x2= 16 => x= 4, bo x >0
to: IBCI= 2x= 8
jest wzór na środkową trójkąta
d= 12 √2a2+2b2−c2
sprawdzam :
d= 12√2*16 +2*36 − 82= 12√72+32−64= 12√40= 12*2√10
d= √10
czyli ok
odp: IBCI= 8 −−−− jest poprawną odpowiedzią